Alle onderdelen van een lift moeten goed onderhouden worden. Wel zo veilig! (Foto: PR)
Alle onderdelen van een lift moeten goed onderhouden worden. Wel zo veilig! (Foto: PR) Foto: Foto:

Breng uw lift naar een hoger plan met NL Liften

Algemeen

DELFT - Onderhoud. Vaak denk je er niet over na, totdat je lift het ineens even niet meer doet. "Dan besef je hoe belangrijk goed onderhoud is. En ontdek je ook dat verwaarlozing meer kost."

NL Liften installeert, onderhoudt en renoveert liften. "We zijn met name specialist in renoveren", zegt Jack Verbeek. Jack zit al meer dan twintig jaar in het vak, waarvan de laatste tien jaar als zelfstandig ondernemer.

Controle
"We proberen de renovatie van een lift, of het onderhoud ervan, zo vlot mogelijk te doen", aldus Jack. "Want als ie stilstaat merken veel mensen pas hoe belangrijk die lift eigenlijk is." Reden te meer om het onderhoud niet te verwaarlozen. Meestal is de eigenaar van het pand, de VVE of de vastgoedbeheerder, voor dit soort zaken verantwoordelijk. Reguliere controle kan al veel problemen voorkomen. "Het is verstandig om, afhankelijk van hoeveel de lift gebruikt wordt, twee tot vier keer per jaar naar je lift te laten kijken", adviseert Jack. "Bij zo'n controle kijken we de smeerpunten na, doen wat proefritten, maken we de liftschacht schoon en controleren we storingsgevoelige onderdelen, zoals de deuren. Daarmee voorkom je storingen en uitval."

Renovatie
Hoe goed je je onderhoud ook doet, uiteindelijk is vervanging en renovatie nodig. "Hoe snel je moet vervangen hangt af van hoe intensief de lift gebruikt wordt en uiteraard ook weer de mate van onderhoud", aldus Jack. In grote lijnen gaat het bij renovatie om drie zaken: de besturing van de lift, dat is met name elektronica, de liftmachine, mechanica, en natuurlijk ook het uiterlijk van de lift, want het oog wil ook wat. De lifttechniek staat niet stil en liften van nu zijn heel anders dan die van vijfentwintig jaar geleden. "Veiligheid is het allerbelangrijkst, en daarin volgen we steeds de nieuwste richtlijnen", benadrukt Jack. Maar ook snelheid en comfort van de lift zijn belangrijke elementen. Niet alles kan. "Zo is de breedte van de liftschacht bepalend voor de ruimte die je hebt om veranderingen en verbeteringen aan te brengen. Moderne liften moeten rolstoeltoegankelijk zijn en dus een deurbreedte van minimaal 85 centimeter hebben. Maar in oude gebouwen heb je die ruimte niet altijd."

Benieuwd of uw lift al aan renovatie toe is? Of wilt u een (second) opinion over de staat van onderhoud? Jack heeft alle certificaten om advies te kunnen en mogen geven. "En dat doe ik altijd met de inzet alsof het mijn eigen lift is", benadrukt hij. "Het gaat mij er niet om, u iets te verkopen wat u niet nodig hebt. Ik wil u veilig en goed naar een hoger plan tillen!"