Het welkomstbord met de intrigerende term Cittaslow (Foto: CvZ)
Het welkomstbord met de intrigerende term Cittaslow (Foto: CvZ)

Ondertussen in Midden-Delfland

Algemeen

DEN HOORN - Welkom in Midden-Delfland. Een bord. Een slak. CittaSlow? Moet ik hier vaart minderen? Is dit een grensovergang misschien? Een hele ongemerkte natuurlijke dan zeker. Van Delft naar…..?

Door Corine van Zanten

Waar hebben die Midden-Delflanders het over? 'Ondertussen in..' – gebeurt er in de achtertuin van ons Delluf dan ooit wat? Wat doen ze daar dan méér dan slootje springen, oude gildes uitoefenen of klavertjes vier zoeken? In Delft wordt er tenminste ècht naar fietsen in de grachten gevist en dat levert niet altijd alleen lood om oud ijzer op!
Wat zegt u? Schipluiden heeft toch óók een imposante gracht? Nee, dat nou ook weer niet. Maar het draagt wel de naam 'de Vaart'. Dat stamt nog uit de tijd van het Kasteel. Schipluiden was voornaam en rijk en kon zich aan Delft meten. Nu is het vooral even rijk aan geschiedenis als Delft. Maar als we zó beginnen, waar eindig je dan? Als je inwoneraantal, grondoppervlak, infrastructuur rekent, telt Midden-Delfland heel anders mee op de kaart dan Delft. Het is appels met peren vergelijken. Want neem ook Maasland en 't Woudt mee in de optelsom. Dat geeft een heel ander beeld, wat niet in cijfers is uit te drukken. Misschien nog net in woorden.
Dus waar beginnen we als Delft op Zondag-lezer aan, zou je zeggen. Er zijn grenzen. Er gebeurt al genoeg in Delft alleen al. Als je ook maar de helft van alle Blauwe Hart-avonturen volgt, heb je hier een zondagtaak aan om allemaal te lezen. En vergeet niet de buren in het andere achterland. Want weet u waar een toerist naar zoekt, wanneer hij naar Piesnakkèr vraagt? Laten we niet de grenzen opzoeken, maar de decorwisseling. Een duik achter de coulissen levert veel stof op!
Midden-Delfland drukt zich uit in foto's, evenementen, corso's, natuurbeleving, cultuuruitwisseling, kerk(epad)gangers, sport, verenigingsleven. En Midden-Delfland drukt zich in deze krant.
Verhalen vervliegen, van grootmoe die vanaf de molen in de winter sneller op school was bijvoorbeeld. Liep ze normaal van 't Woudt in een uur op klompen naar Den Hoorn, als het vroor kon ze zó de sloot oversteken! Nu doen we dat anders; ook Midden-Delfland kent intussen megascholen met Kiss & Ride zones en Whatsapp-contact met je kind vanuit je werk. Verhalen uiten we nu anders. Wat vertelt bijvoorbeeld dat beeld van de polsstokhoogspringer naast die zwaluwmuur aan de Woudselaan? Dat vertelt Midden-Delfland u graag in een volgende 'Ondertussen in...' (tot over 2 weken)