Colja de Roo in haar atelier in Delftstede
Colja de Roo in haar atelier in Delftstede

Keramieken Kaart van Delft: Colja, de maskers- en drakenkoningin van Delft

Algemeen

DELFT - Wie zijn de bedenkers, de makers en de donateurs van de Keramieken Kaart van Delft? De Keramieken Kaart is een groots project voor en door Delftenaren. Elke week publiceren we een interview met één van de betrokkenen. Een serie portretten om de mensen achter dit unieke Delftse project te laten 'shinen'.

Door Oriana van der Sande

Aflevering 4: Colja de Roo

Hoog op een plank staan Romeinse helmen. In een kast rode, blauwe, groene en grijze draken; sommige zelfs tweekoppig. En maskers, bootjes, figuren... Ik sta in het atelier van Colja te Roo en ik kijk mijn ogen uit.

Wanneer begon je met keramiek?
"Dat was zo'n 25 jaar geleden. Ik was altijd al creatief bezig, naaien en sieraden maken, maar dit was anders. Ik weet nog heel goed het gevoel van klei in mijn handen, hoe mijn vingers het konden bewerken. Een soort betovering kwam tevoorschijn. Dit was het, dit was ik, dit wilde ik doen. Zo'n 22 jaar geleden huurde ik een ruimte in Delftstede en ben sindsdien niet meer weggegaan."

Ik zie veel maskers en draken. Waar haal je je inspiratie vandaan?
"In het begin was ik zoekende, wat vind ik mooi, wat is mijn stijl. Ik heb verschillende technieken geprobeerd. Al heel snel ontdekte ik dat maskers maken mijn ding is. Ik haal mijn inspiratie overal vandaan, als ik aan het fietsen ben, iets leuks zie, of een serie bekijk op tv. Zo zijn die Romeinse helmen ontstaan, bijvoorbeeld. Ik exposeer op veel markten. Engeland is de bakermat van keramiek als kunstvorm. Dat ik in Engeland mocht staan, dat was zoiets bijzonders. Tussen al die bekende kunstenaars. Ik leer en ontwikkel en ben veel ervaringen rijker, maar Engeland was toch de kers op de taart."

Hoe bevalt het Keramieken Kaart project?
"Nan Deardorff-McClain was op zoek naar een keramist en het klikte meteen tussen ons. Ze had een groots project. Ik heb nog nooit meegedaan aan een project, ik ben gewend om alleen te werken. Alles is anders. Omdat het muurobject buiten komt te hangen, moet het op steengoed temperatuur gestookt worden zodat het weerbestendig is. Daarnaast zijn Nan en ik gaan experimenteren met kleuren. Zo'n kaart kan snel een kermis worden als je niet de juiste, op elkaar afgestemde kleuren gebruikt. Ik geniet van de samenwerking."

Wat maakt de Keramieken Kaart van Delft voor jou zo bijzonder?
"De combinatie van klei en mozaïek is volgens mij uniek. Dat maakt het opvallend. Maar wat het nog veel bijzonderder maakt, is dat er zoveel mensen aan meewerken. Mensen enthousiasmeren en organiseren, aansturen en begeleiden, en er ook op vertrouwen dat ze het gewoon doen en durven los te laten. Een prachtig proces. Ik vind dit project vanaf het begin groots en overweldigend. Er komt zoveel bij kijken, ik ben blij dat Nan het coördineert."

Wat betekent de Keramieken Kaart straks voor Delft en voor jou?
"Delft krijgt met deze kaart iets moois en bijzonders, waar je even stil bij kan staan. Delftenaren, toeristen, iedereen kan in één oogopslag de schoonheid van de Delftse binnenstad aanschouwen. Bovendien is dit echt een gemeenschapsproject. Ik ben nu al trots, maar straks als het af is ben ik beretrots dat ik aan de Keramieken Kaart van Delft meegewerkt heb."