De smog die boven Rotterdam bleef hangen
De smog die boven Rotterdam bleef hangen

Wat ik zeggen wil...

Algemeen

Verhuizing Filmhuis Lumen 

Geachte heer Ted Barendse: Het artikel in de 'Delft op Zondag' van 15 september j.l. schoot mij als zeer regelmatige Lumen-bezoeker (duo-pashouder) aardig in het verkeerde keelgat. De sub-kop van dat artikel zegt veel; Ontwikkelaar wil het Delftse DNA van Lumen als onderdeel van de nieuw te bouwen 'verticale stad'. Ik lees verder 'mogelijke uitbreiding filmaanbod bij verhuizing' en een inkopper over het grijze publiek, we moeten jongeren zien te bereiken. Interactie met de andere 'bedrijven' binnen het gebouw in de spoorzone. Loze modieuze kreten te over. Mij beangstigt het dat genoemde 'partners in crime' allen een eigen agenda hebben die NIETS te maken heeft met de belangen en verlangens van de vele bezoekers. Ongeveer een jaar geleden bezochten we een door Lumen georganiseerde evoluerende bijpraat-bijeenkomst. Toen het onderwerp 'Spoorzone' ter sprake kwam, waren ALLE aanwezigen (± 45 man) UNANIEM van mening dat dit een slecht plan was. Geroemd werd de informele sfeer, de kleinschaligheid, de locatie van het publieksvriendelijke huidige Lumen. De inzet van de vrijwilligers bij de kassa, de projectie en de bediening aan de bar. Het publiek voelde zich huiskamervrij. Heel bang ben ik dat dit alles verloren gaat bij een eventuele verhuizing naar de Spoorzone. Ik weet zeker dat ontwikkelaar Dupon Vastgoed ook een mooi plan heeft klaarliggen voor een nieuwe bestemming van de huidige locatie als Lumen wordt verplaatst. Dit maakt mij HEEL argwanend. In het hele verhaal gaat het niet over het belang van de filmliefhebber, maar vooral over het genereren van bedrijfswinst. Mijn voorstel: Houdt heel snel een grondige enquête onder de Lumen-bezoekers. De belangen liggen dan niet langer bij een ontwikkelaar die geld ruikt, maar bij de belanghebbende gebruikers van Lumen: de klanten!

Henk van Trigt, Delft

Appen en geen licht
Ik wilde iets mededelen over het bellen/Appen op de fiets en bromfiets, dat het aangepakt zou worden. Nou, dat was maar een paar weken hè, want de telefoon wordt gewoon weer druk gebruikt op fiets en bromfiets. Als je op een fiets-voetpad loopt, moet je ze gewoon waarschuwen van 'Hé, kijk uit', want als ze als zombies op hun telefoon aan het staren zijn, dan zien ze niks meer. Om nog maar te zwijgen over het fietsen zonder licht, dat is niet normaal meer. Ik had verleden week vrijdag bijna twee fietsers op mijn motorkap liggen. Donkere kleding aan, geen licht op de fiets en ze nemen gewoon voorrang! Wat ik helemaal belachelijk vind, is dat de politie voorbij rijdt en ze gewoon nog voorrang geeft ook (!?). Van de tien fietsers die je tegen komt, rijden er acht zonder verlichting. Kleine moeite om dit op orde te brengen, bij de Action kost verlichting twee euro vijftig. Stukken goedkoper dan een bekeuring van een euro of achtenveertig, toch?

Theo Weekhout

Smog
Dinsdagochtend 10 september was het volledig windstil. Dit had tot gevolg dat alle uitwasemingen van verkeer en industrie bleven hangen, met een vuile geelbruine laag boven Rotterdam en wijde omstreken tot gevolg. Zie foto. Met name de concentratie stikstofoxiden was hoog (Buienradar). De viezigheid in de lucht was ook te ruiken buiten. En dat ademen we allemaal in...

Aukje Gjaltema, Delft