Wat ik zeggen wil...

vaste rubrieken

Dubbel Delft (2)
In bovengenoemde rubriek van jullie krant, het stuk over het voormalige RK Hippolytus gasthuis, hebben jullie totaal onopgebouwd en ongepast de stelling erbij geplakt dat "onlangs bleek dat heel celibatair Vaticaan merendeel homosexueel is". Ik vind dit een belediging voor onze RKK kerken in Delft, omdat het a) nergens op slaat en niet bij het thema en de context van het stuk past b) de stelling is niet opgebouwd en c) de stelling is een tendentieuze hypothese. Onze stad telt duizenden katholieken met hun enorme nalatenschap (Hippolytus is hier een deel van) die dit hypothetische bedenksel beledigend vinden en het zien als weer RKK anti-propaganda in de publieke media van de machtige LGBT-lobby welke geen kans laat liggen.

Domagoy Ralasic, gediplomeerd musicus, jazz saxofonist en educator, actief bestuurder binnen Bisdom Rotterdam

Reactie Willem de Bie:
De oude foto bij de aflevering van Dubbel Delft van 3 maart laat een katholiek leider zien omgeven door zusters van het voormalige Hippolytus Ziekenhuis. De sfeer van de foto deed mij direct denken aan a: de persiflage van Wim Sonneveld als 'Frater Venantius' en b: de worsteling van de katholieke kerk met het omgaan met misbruik en de hypocrisie op het gebied van seksualiteit. Dat is nogal actueel. Zo trad op 7 maart j.l. de hoogste Franse bisschop terug voor het verzwijgen van misbruik van jonge scouts. En beloofde Paus Franciscus op 6 februari j.l. maatregelen tegen seksueel misbruik van nonnen waarbij hij opmerkte: "Ik geloof dat het nog steeds wordt gedaan". De Franse socioloog Frédéric Martel deed vier jaar lang onderzoek en sprak honderden katholieke geestelijken, en komt tot de onderbouwde conclusie dat een duidelijke meerderheid van de kardinalen en heel veel bisschoppen en andere kerkbestuurders homoseksueel is. Lees zijn boek: 'Sodoma, het geheim van het Vaticaan'.
Geen hypothetisch bedenksel dus, zoals briefschrijver suggereert. Overigens is de opmerking van u over 'de RKK anti-propaganda door de machtige LBGT-lobby in de media' (Lesbian, Bisexual, Gay, Transgender) een rare en volledig uit de lucht gegrepen manier om uw argumenten kracht bij te zetten. Wij maken overigens wel een familiekrant, als dat wordt bedoeld…
De tekst van de rubriek 'Dubbel Delft' heeft vaak een sterk persoonlijk karakter. Natuurlijk kunnen lezers het met een (deel van de) tekst niet eens zijn, maar dat is inherent aan het format van de rubriek.

Willem de Bie, redacteur Delft op Zondag