<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Een deel van de organisatoren en overzetters na weer een geslaagde editie van de Paddentrek.
Een deel van de organisatoren en overzetters na weer een geslaagde editie van de Paddentrek.

De resultaten van de Paddentrek 2019 zijn bekend

Bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is het verslag van de paddentrek 2019 verschenen.

De campagne duurde van 22 februari tot en met 6 april. En dat gedurende 34 dagen, terwijl de campagne vorig jaar 24 dagen duurde.
Overall zijn er dit jaar 8.177 amfibieën overgezet, en vorig jaar waren dat er 14.992. Aan de overzetactie hebben tussen de drie- en vierhonderd mensen meegedaan.

Waarnemingen en conclusies
- Er zijn dit jaar ondanks de inzet van helpers aanzienlijk minder amfibieën overgezet ten opzichte van vorig jaar. Mogelijk komt dat door de droge zomer van 2018.

- Het aantal locaties waar veel padden en salamanders voorkomen neemt al jaren af. Waarschijnlijk onder invloed van het verkeer en door de grotere aanwezigheid van natuurlijke vijanden, zoals karpers en de Amerikaanse rivierkreeft.

- Op plaatsen waar relatief veel amfibieën slachtoffer worden van het verkeer, neemt de populatie af. Dat zien we bijvoorbeeld op delen van de Kerkpolderweg in Delft, op plaatsen waar geen overzetacties plaatsvinden.

- Veel amfibieën komen tijdens de trek in straatkolken of te wel putten terecht. Extra maatregelingen ter voorkoming lijken volgens de KNNV afdeling Delfland op zijn plaats.

Positieve ontwikkelingen
Op plaatsen met natuurvriendelijke oevers komen nu meer padden en salamanders voor. Bijvoorbeeld bij de Van der Slootsingel in Delft. Zonder de inzet van de overzetters zou deze locatie echter geen amfibieën hebben, omdat de verkeersdruk in de woonwijk erg hoog is.
De Middelweg in Delft heeft zich binnen enige jaren ontwikkeld als een goede paddenlocatie. De aantallen waargenomen kikkers neemt in heel Delfland al enige jaren toe. Mogelijk als gevolg van een betere waterkwaliteit.
Er zijn op zestien plekken padden, kikkers en kleine watersalamanders overgezet in de volgende plaatsen. Behalve Delft ook in Bergschenhoek, Delfgauw, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maassluis, Monster, Nootdorp, Ypenburg en Vlaardingen.
In Delft en een aantal andere plaatsen zijn verkeersborden geplaatst. In Delft is de Kerkpolderweg zelfs helemaal afgesloten geweest. In andere plaatsen, waaronder Maassluis en Vlaardingen, zijn verkeersdrempels geplaatst. In Bergschenhoek zijn in de putten klimmatten aangebracht.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>