Logo delftopzondag.nl
Rijk van Lavieren, Geboortekaartje van Peter Struyk, 1939 (TMS 139208)
Rijk van Lavieren, Geboortekaartje van Peter Struyk, 1939 (TMS 139208) (Foto: )

365 dagen Delft: Met blijdschap geven wij kennis

  vaste rubrieken

Wekelijks presenteren Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven hier een archiefschat. Nieuwsgierig geworden? Op www.stadsarchiefdelft.nl verschijnt zelfs dagelijks een nieuw verhaal, 365 dagen lang!

De geboorte van een baby is een belangrijke persoonlijke gebeurtenis die je met je naasten viert. Kersverse ouders sturen geboortekaartjes rond aan familie en vrienden. Het gezin Struyk stuurt begin juni 1939 dit kaartje rond. Vaak gaat zo'n bericht ook naar de huisarts en de verloskundige, maar naar het Stadsarchief?

Rijk van Lavieren
Dat dit prachtige bericht over de geboorte van het 'derde Struykje' wel in het Stadsarchief is beland, komt door de maker: kunstenaar Rijk van Lavieren. Zijn wieg staat in 1889 in Tiel. Van Lavieren volgt de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en verhuist naar Delft als hij in 1914 wordt aangesteld als leraar schilderen en tekenen aan de Ambachtsschool. Hij werkt daar tot aan zijn overlijden in 1952. Al die jaren drukt hij zijn stempel op het culturele circuit in de stad.

Kunstkring
Rijk van Lavieren is in 1923 medeoprichter van Kunstkring Delft. Cynici voorspellen een snel einde. Zoveel kunstenaars in één vereniging…, dat moet wel gedonder geven. Zij krijgen ongelijk. De Kunstkring bloeit en geeft vanaf 1927 het prachtige maandblad De Delver uit, 'een tijdschrift voor toegepaste kunst, grafische kunst, toonkunst, letterkunde, houtsneden, ex libris, barok, poëzie, enz.' De opsomming is bewust lang. Elke kunstvorm heeft in dit periodiek evenveel recht van spreken. Het Stadsarchief bezit een complete reeks van het tijdschrift, dat tot 1941 verschijnt. De hand van Rijk van Lavieren is onmiskenbaar aanwezig, net als de invloed van kunstenaars Herman Veldhuis, Henk de Rouw en Henk Etienne. De artikelen worden steevast geïllustreerd met foto's, grafische werken of tekeningen, regelmatig speciaal voor het tijdschrift gemaakt.

Veelzijdig
Van Lavieren zelf is zo veelzijdig als De Delver. Hij is tekenaar en glasschilder, en ontwerpt als graficus ook allerhande drukwerk. Zijn woonhuis aan Oude Delft 62 stelt Van Lavieren open voor exposities, onder de naam Huize OD 62. Na zijn dood ontvangt Stadsarchief Delft een deel van zijn persoonlijk archief. Daaronder dus dit pareltje, die het vakmanschap van de maker toont en ook nog eens een onverwacht persoonlijk inkijkje in het leven van de Struykjes geeft.

Esdor van Elten
Meer berichten