Logo delftopzondag.nl
Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij

  vaste rubrieken

Ik heb de afgelopen weken in de lappenmand gezeten, dus heel veel heb ik de laatste tijd niet meegemaakt. Tijdens de dodenherdenking heb ik een griepje opgelopen en dat heeft me een aardige tijd thuisgehouden.
In die tijd ben ik me via de krant wat meer in het nieuws gaan verdiepen en ik vind dat we als Nederlanders toch wel erg veel aan het klagen zijn. Daarnaast wordt ons van alles voorgeschreven. We mogen niet roken, maar wie gaat dat handhaven? Als jij er wat van zegt als iemand in een rookvrije zone rookt, heb je in het gunstigste geval alleen maar ruzie. Drinken mag niet, want dat is niet goed voor je en als je vlees eet, krijg je ook op je kop. Er worden allemaal wetten gesteld, maar wie gaat het handhaven of betalen? Net als de discussie rond de pensioenleeftijd: als jij je al vijftig jaar voor de maatschappij hebt ingezet, dan moet er geen enkele discussie meer zijn dat je stopt met werken. En dan is er nog de discussie over zwaar werk. Wie weet nog wat een mud (70 kilo) of een half mud was? Vroeger nam je alles op je schouders. Wat nu als zwaar gezien wordt, zou door alle ARBO-normen toentertijd een herenbaantje zijn. We hebben het allemaal ontzettend goed, maar toch blijven we klagen. Daar erger ik me aan.
Maar goed, de afgelopen weken is de Hoffotograaf dus voornamelijk alleen op pad geweest. Ik heb een paar dingetjes meegepakt, zoals het tienjarig jubileum van Moodz. Het was een mooi feest, maar door mijn gestel heb ik er niet heel veel van meegemaakt. Ook ben ik bij de voetbalwedstrijd tussen de veteranen van SEP en het RTL 7 artiestenelftal geweest: leuk om te zien hoe die gasten als ze even gasgeven eroverheen gaan. Van het feest erna heb ik niet veel meegemaakt, omdat ik de volgende dag geopereerd zou worden.
Die operatie is overigens goed verlopen. Er bleek een spier tussen mijn lies en mijn buikwand klem te zitten en die is losgehaald. Inmiddels loop ik weer als een kievit; ik zou bij wijze van spreken zelfs overwegen om de Reinier de Graaf Gebouwenloop te gaan lopen op 15 juni. Ik ben zo goed geholpen dat ik mezelf ertoe in staat acht en zo niet, dan zijn er genoeg bedden.
Over hardlopen gesproken: de Golden Tenloop was weer een groot succes. De weersvoorspellers slagen er bijna ieder jaar in om er volledig naast te zitten. Gelukkig was het lekker weer en was het een gezellige drukte in de stad.
Verder wil ik nog even aandacht besteden aan het feit dat één van de pioniers van het Bluesfestival Delft, Bert Dirks, op zijn vierenzestigste is overleden. Veel te vroeg natuurlijk, voor de man die de eerste zeven jaar de programmering regelde.
Dan hoop ik dat ik me komende weken net zo goed blijf voelen als nu. Er is namelijk genoeg te beleven. Denk aan Delft Fringe, het Delfts Kampioenschap 30 seconds op 12 juni in de Sjees of de leuke activiteiten op zaterdag 15 juni. Zo is er het OHM festival, het Zomerfestival op de Schoemakerplantage en Schippop.

Meer berichten