Het Delfts/Haagse Lego Robot Team MarsMellows: winnaar van de 1e prijs in Detroit!
Het Delfts/Haagse Lego Robot Team MarsMellows: winnaar van de 1e prijs in Detroit!

Delfts/Haags Lego Robot Team wint 1e prijs in Detroit

Algemeen

DELFT - Het team MarsMellows heeft afgelopen zaterdag op het First Championship Festival in Detroit de eerste prijs gewonnen op het onderdeel Core values, de zogenaamde 'Gracious Professionalism'
Award. Het is de eerste keer dat een Nederlands team deze eerste prijs in de wacht sleept op het internationale festival.


De MarsMellows, een Lego League team van zeven kinderen uit Delft en Den Haag, wonnen van de 108 beste teams van over de hele wereld. Wereldwijd doen er elk jaar meer dan dertigduizend teams mee.
Bij Core Values leren de deelnemers dat vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zichzelf staande doelstellingen zijn en dat het helpen van een ander de basis is van teamwork. De MarsMellows scoorden op alle Core Values onderdelen uitmuntend, aldus de jury: 'showed incredible enthusiasm', 'worked well together' en 'showed balanced team involvement'.
Teamlid Anne Fleur: "De jury was vooral onder de indruk van alles wat we doen om met andere teams en groepen te verbinden. Bijvoorbeeld het coachen van junior teams op school en skypen met internationale teams."
Het First Championship in Detroit duurt drie dagen en bestaat uit verschillende onderdelen. Een samenwerkingsopdracht, een projectpresentatie en de Lego-robot wedstrijd tellen allemaal op tot de eindscore. Het project van de MarsMellows ging over het verbeteren van de smaak van het voedsel voor astronauten door het trainen en triggeren van het reukzintuig. Ze hebben daarvoor de afgelopen vijf maanden met allerlei deskundigen uit binnen- en buitenland contact gehad, waaronder een lang interview met AndréKuipers. Voor deze finale hebben ze alles vertaald naar het Engels.

Crowdfunding
Om de reis mogelijk te maken hebben de teamleden pindarotsjes gemaakt en verkocht, een crowdfundingcampagne opgezet en professioneel sponsors benaderd. Zo hebben ze het grootste deel van
de reis, de accommodatie, de teamoutfits en andere benodigdheden kunnen betalen. Teamlid Hans: 'Door onze school, het Haags Montessori Lyceum en Topdesk, Young Capital, het Science Centre en Makediff is deze reis mogelijk gemaakt. Zij geloven dat ontwerpend en onderzoekend leren de toekomst heeft en willen dat graag laten zien.'
Lieve, Anne Fleur, Paul, Lucas, Tjorven, Mia en Hans zijn apetrots op hun award, en beraden zich op plannen voor volgend jaar. Misschien de stap maken naar het volgende niveau, de First Tech Challenge?

First Lego League
De First Lego League is een wereldwijde techniekwedstrijd voor jongeren tussen 9 en 15 jaar. De deelnemers worden uitgedaagd om de rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Elk jaar is er een challenge met een ander thema. Dit jaar was dat 'Into Orbit', en ging het over ruimtevaart. De kinderen moeten daarbij een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Deze robot moet tijdens de wedstrijd
verschillende opdrachten kunnen uitvoeren. Ook moeten de kinderen een innovatieve oplossing bedenken en presenteren die te maken heeft met reizen in de ruimte.

Afbeelding
Afbeelding