Met de verrekijker in de hand valt in de weides weer veel moois en bijzonders te zien. (foto: Martin van Holsteijn)
Met de verrekijker in de hand valt in de weides weer veel moois en bijzonders te zien. (foto: Martin van Holsteijn) Foto: Martin van Holsteijn

Ssssst… het broedseizoen is begonnen

Algemeen

De eerste kievitseieren zijn gevonden. Ook grutto's, scholeksters en veldleeuweriken zijn weer te horen in de polders van Midden-Delfland. Met een verrekijker zie je op veel plekken al kieviten op hun nest zitten. Dat betekent dat het broedseizoen echt is begonnen.

Gebruik daarom tot half juni geen wandelpaden die dwars door het weiland lopen, ook al zijn deze soms niet afgesloten. Wandel je langs de polders op de verharde weg, hou dan je hond aan de lijn zodat deze niet per ongeluk het weiland in springt en de vogels opjaagt.

Leer vogels tellen
Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland tellen elk jaar in april en mei de weidevogels in de polder en noteren op kaart waar ze precies zitten. Een dankbaar en heel belangrijk werkje, waardoor boeren hun weidevogelbeheer beter op de vogels kunnen afstemmen.

Wil jij dit ook leren en in het voorjaar met je kop in de wind door de polder lopen? Geef je dan op voor de cursus Weidevogelmonitoring. De cursus start met theorie op 29 maart om 20.00 uur aan de Burgemeester Musquetiersingel 40 in Schipluiden. Op 1, 15 & 29 april om 09.00 uur wordt geoefend met tellen in de Woudse Polder. Opgeven via floor@vockestaert.nl, er zijn nog vijf plaatsen beschikbaar. 

De cursus wordt gegeven door de Vogelwerkgroep Midden-Delfland en is mede mogelijk gemaakt door het Weidevogelpact Midden-Delfland. Dit is een samenwerking tussen Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, KNNV afdeling Delfland, LTO Noord afdeling Delflands Groen, Natuurmonumenten en Vogelwerkgroep Midden-Delfland. Sinds juni 2014 zet het Pact zich met behulp van budget uit de het IODS programma, in voor de verbetering van de weidevogelstand in Midden-Delfland.