Hemd van het lijf Annie Boekestijn

vaste rubrieken

Annie Boekestijn (54) is voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, die zich inzet voor het behoud van het natuurlijk schoon en de weidevogelstand in Midden-Delfland.

1. Waarom wilde je bij Brasserie Vlietzicht worden gefotografeerd?
"Dit is niet alleen een heerlijke plek, maar ik heb er ook mooie herinneringen bij. Mijn vader was veehouder en vroeger was een deel van het land aan de overkant van het water van hem. Daar gingen we in de zomer hooien en is mijn liefde voor de natuur en het boerenleven ontstaan."

2. Sloot je je daarom aan bij Vockestaert?
"Dat is zeker een reden. Vockestaert houdt zich van oudsher bezig met het weidevogelbeheer in Midden-Delfland en ik ben sinds 1999 weidevogelwacht op de boerderij van mijn broer. Toen de voorzitter van Vockestaert opstapte benaderde het bestuur mij."

3. Dat zag je meteen zitten?
"Aanvankelijk twijfelde ik eraan of ik het wel zou kunnen, maar ik heb de stap toch gezet en ik moet zeggen dat het me wel past. Wij zijn een vereniging vol enthousiaste vrijwilligers met het hart op de goede plek."

4. Wat doet Vockestaert vooral?
"Primair zijn we verantwoordelijk voor het weidevogelbeheer. Daarnaast hebben we een eigen schaapskudde die de buitenranden van het gebied begraast en we bieden educatieve en recreatieve pakketten. Ten slotte verstrekken we met het Groenfonds Midden-Delfland toelages aan boeren die cultuurhistorische zaken op agrarisch gebied in stand houden."

5. Dat klinkt als meer dan een vrijblijvende vereniging...
"Dat is het ook.Tot vorig jaar betaalde de Provincie subsidies voor het weidevogelbeheer aan de boeren. Nu is die taak bij agrarische collectieven zoals wij neergelegd. We krijgen middelen van de overheid, voeren onze taken uit en worden gecontroleerd."

6. Welke vormen van educatie en recreatie bieden jullie?
"Ten eerste zijn er lespakketten, waarbij we basisschoolleerlingen les geven op de boerderij en inzicht geven in alles wat er in sloot en weide leeft. Op recreatief gebied hebben we onder het motto 'Stilte naast de stad' onder meer de 'vliegende wandelpaden'. Dit zijn pop-up wandelpaden door het boerenland."

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan...
"... zou ik vooral de boeren beschermen, omdat zij de hoeders zijn van het groene landschap in Midden-Delfland. Deze mensen moeten hun bedrijf uit kunnen oefenen met liefde voor de natuur. Daar moeten recreanten ook rekening mee houden."

8. Wat is er zo mooi aan het boerenleven?
"De openheid, de natuur en de vrijheid die je hier hebt. Maar het is niet alleen maar mooi, want de bedrijfstak staatonder druk, doordat de consument het allerbeste eist voor de allerlaagste prijs. Daarom is hier ook een melkcoöperatie gestart, waarbij boeren hun producten lokaal willen verkopen tegen een eerlijke prijs. Dat is een win-win-situatie."

9. En wat maakt de polder voor de recreant zo mooi?
"De rust, ruimte en de vriendelijkheid die je hier treft. Ik kan iedereen aanraden hier te komen, maar wel met mate. De weidevogels hechten namelijk nogal aan hun rust en het is niet de bedoeling dat zij verjaagd worden door recreanten. Daarnaast zijn hier ook smakelijke producten te verkrijgen."

10. Organiseren jullie ook bijzondere bijeenkomsten?
"Jazeker. Die zijn te vinden op onze website www.vockestaert.nl. Zo hadden we onlangs het evenement 'Dichter bij de boer' waarbij dichters hier uit eigen werk voordroegen. Verder is de Vockestaertdag, waarmee we jaarlijks het recreatieseizoen inluiden een aanrader."