In de nieuwe parkeergarage van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft wordt deze week een betoncoating op basis van alginaat aangebracht.
In de nieuwe parkeergarage van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft wordt deze week een betoncoating op basis van alginaat aangebracht.

Vinding TU Delft beschermt beton parkeergarage Reinier de Graaf Gasthuis

Algemeen

Bij de aanleg van een nieuwe parkeergarage van het Reinier de Graaf Gasthuis wordt een bij de TU Delft ontwikkelde betoncoating gebruikt. De coating beschermt het beton tegen uitdroging en verlengt de levensduur van het materiaal met minimaal twintig jaar.

Vers gestort beton moet niet drogen, zoals weleens wordt gedacht, maar uitharden. Hiervoor is het belangrijk dat er tijdens het uithardingsproces voldoende vocht in het betonmengsel blijft zitten. Als het beton uitdroogt, ontstaan namelijk scheurtjes, waardoor later water en zouten tot het beton kunnen doordringen en schade kunnen aanbrengen.

Biologisch afbreekbaar
Om beton te beschermen word momenteel vaak polyester of een ander materiaal uit de aadolie-industrie gebruikt. Dat moet meerdere keren worden aangebracht en is niet afbreekbaar. De coating van de TU Delft is een natuurproduct dat bestaat uit alginaat, een stof die uit algen wordt gewonnen, gecombineerd met minuscule kleideeltjes. Het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar en hoeft bovendien maar één keer te worden aangebracht. De alginaatcoating gaat een chemische reactie aan met calcium in het beton, waardoor direct een waterdichte laag ontstaat.   

Circulaire economie
Alginaat is een biopolymeer met veel mogelijke toepassingen. Momenteel wordt het bijvoorbeeld gebruikt in de medische wereld, als mal van kunstgebitten, in alginaatpleisters en in hoestdrank. De stof wordt nu nog vooral uit geïmporteerd zeewier gewonnen, maar dat gaat binnenkort waarschijnlijk veranderen door een ander Delfts concept: de Nereda-afvalwaterzuiveringstechnologie.

De Nereda-technologie, die wereldwijd op steeds meer plekken wordt toegepast, maakt gebruik van micro-organismen om afvalwater duurzaam te zuiveren. Tijdens het proces ontstaan slibkorrels die, zo ontdekten TU-onderzoekers, voor 10 tot 15 procent uit een alginaatachtige stof bestaat. Mogelijk worden toekomstige betoncoatings dus gemaakt van alginaat dat gewonnen is uit afvalwater – een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.