Cees van der Zande, binnen Reinier de Graaf projectdirecteur nieuwbouw, sloopt de oudbouw. (foto: Fred Nijs)
Cees van der Zande, binnen Reinier de Graaf projectdirecteur nieuwbouw, sloopt de oudbouw. (foto: Fred Nijs)

Sloop van het oude ziekenhuis is begonnen

Algemeen

De machinale sloop van het voormalige B-gebouw van het Reinier de Graaf Gasthuis is vandaag begonnen. Even na 9 uur ging de eerste sloopmachine aan het werk. Op deze locatie komt een bezoekersparkeergarage.

De afgelopen maanden zijn de oude ziekenhuisgebouwen van binnen leeggehaald. De komende tijd wordt ook de buitenkant gesloopt en gaat alles tegen de vlakte. Bij de sloop van het leegstaande ziekenhuis worden geen sloopkogels of dynamiet gebruikt, maar scharen. Bijna chirurgisch worden de betonnen kolossen van boven naar beneden losgeknipt.


Het afval wordt ter plekke gescheiden in zo'n twintig afvalstromen. Die gaan in de regel rechtstreeks naar afnemers voor hergebruik. Zo wordt het vele beton op het terrein 'gekraakt' en als granulaat afgevoerd voor de wegenbouw of betonindustrie. In totaal wordt maar liefst 99 procent van het afval hergebruikt.

De sloop duurt naar verwachting tot juni 2016. Daarna start de bouw van de parkeergarage. Naast de garage wordt op de plek van B-gebouw het definitieve voorplein ontwikkeld. De sloop van het voormalige H-gebouw staat gepland tussen april en november 2016. Dit gebouw maakt plaats voor parkeergelegenheid - op maaiveldniveau - voor ziekenhuismedewerkers.