Frans Alebregste van Zwembad Kerkpolder vindt het helemaal geen probleem om straks onde
Frans Alebregste van Zwembad Kerkpolder vindt het helemaal geen probleem om straks onde

'Het voelt alsof we gewoon gedumpt worden'

Algemeen

DELFT – Personeel van Zwembad Kerkpolder staat lijnrecht tegenover hun huidig werkgever: Gemeente Delft. Die wil het Delftse zwembad op korte termijn overdragen aan Sportfondsen. Personeel vreest er financieel fors op achteruit te gaan.

Zij strijden nu met de vakbonden aan hun zijde voor behoud van salaris. Ook de politiek heeft bericht gekregen van het zwembadpersoneel. De SP, Onafhankelijk Delft en GroenLinks kwamen daarom afgelopen week op gesprek.
"Ik vind het choquerend", zegt SP-fractievoorzitter Lieke van Rossem, na haar bezoek aan Kerkpolder. "Heel triest dat de gemeente nu tegen haar personeel zegt: lever maar ruim 20 procent salaris in en zoek het maar uit. Ik ben benieuwd hoe wethouder Harpe het zou vinden als we zijn salaris met 20 procent korten." Ook Onafhankelijk Delft-fractievoorzitter Martin van Stoelinga vindt het vervelend voor de werknemers van Zwembad Kerkpolder. "Voor het personeel betekent dit dat ze er honderden euro's per maand op achteruit gaan. Dat kan niet", reageert Stoelinga.
Frans Alebregtse is woordvoerder namens medewerkers van Zwembad Kerkpolder. Hij maakt zich grote zorgen over wat de toekomst zal brengen. Vakbonden en de gemeente komen er maar niet uit. Verschillende onderhandelingen zijn al afgebroken. "Onze standpunten liggen erg uiteen", begint Alebregtse. "We willen best over naar Sportfondsen. Maar wel onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als nu." Momenteel werkt het veertien koppige personeel van Zwembad Kerkpolder nog voor de gemeente. Zij zijn officieel ambtenaren. Zodra het Delftse zwembad onder Sportfondsen valt, is dat voorbij. "Salaris wordt dan stukken lager, we krijgen geen eindejaarsuitkering meer en het pensioengat wordt niet gecompenseerd. Dat betekent dat we er gemiddeld 20 tot 25 procent op achteruit gaan. Daar verzetten we ons fel tegen."
Alebregste heeft op het moment nog weinig hoop dat beide kampen er samen uit gaan komen. "Ik heb sterk de indruk dat de gemeente niet bereid is afspraken te maken. Het voelt alsof we gewoon gedumpt worden." Gemeente en bonden moeten volgens de wet uiteindelijk tot een akkoord komen, voordat de overname een feit mag worden. Dit zou volgens planning voor het einde van het jaar moeten gebeuren. "We hebben echter te maken met een halsstarrige gemeente", zegt Alebregste.
Enkele Delftse politieke partijen willen het onzekere lot voor het personeel binnenkort tijdens de commissievergadering aan de kaak stellen. Het zwembadpersoneel beraamt zich nog over ludieke acties om haar klanten op de hoogte te brengen.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het college in maart 2015 besloot Zwembad Kerkpolder te verzelfstandigen. "Bij deze verzelfstandiging is het de bedoeling dat de medewerkers worden overgedragen aan Sportfondsen", legt de woordvoerder uit. "Hierover worden momenteel gesprekken en onderhandelingen gevoerd. De uitkomsten van deze overeenkomsten en het sociaal plan geven een scherper inzicht in de financiële consequenties op basis waarvan het definitieve besluit tot verzelfstandigen genomen kan worden."