Burgemeester Bas Verkerk, met in z'n hand de gemeentepenning en op z'n borst de Koninklijke onderscheiding. Links van hem Aletta Hekker, die als eerste loco-burgemeester vanaf vrijdag bij calamiteiten de rol van burgemeester op zich mag nemen. (foto: Erwin Dijkgraaf)
Burgemeester Bas Verkerk, met in z'n hand de gemeentepenning en op z'n borst de Koninklijke onderscheiding. Links van hem Aletta Hekker, die als eerste loco-burgemeester vanaf vrijdag bij calamiteiten de rol van burgemeester op zich mag nemen. (foto: Erwin Dijkgraaf)

'Bas Verkerk heeft heel veel voor de stad betekend'

Algemeen

DELFT – Het zal weinigen zijn ontgaan: Bas Verkerk nam maandag afscheid van de gemeenteraad waar hij twaalf jaar lang voorzitter van was. Hij werd overspoeld met loftuitingen, een Koninklijke onderscheiding, een gemeentepenning en een Delfts blauw bord.

Het venijn zat 'm voor Bas Verkerk niet in de staart. Na een wat stroeve start als burgemeester, waarin kritieken zich soms in rap tempo opvolgden, stak menigeen maandag de loftrompet over de man die twaalf jaar burgemeester was.
"De praatjes waren erg lovend en dat is ook terecht", reageert VVD-fractievoorzitter Bart Smals. "Bas heeft heel veel voor de stad betekend." Verkerk werd weleens verweten onzichtbaar te zijn, maar daarin zat 'm juist ook de kracht, benadrukten de sprekers. "Hij heeft achter de schermen veel meer voor de stad gedaan dan mensen beseffen", vindt ook Smals. "Zo is het aan hem te danken dat we in het geweld van steden als Rotterdam en Den Haag als kleinere stad absoluut niet worden weggeblazen."

SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum vond het een mooie bijeenkomst. "Er werden mooie woorden over hem gesproken en ik denk dat hij dat heeft verdient. Prettig dat hij zijn termijn op deze manier kan eindigen." Ook CDA-fractievoorzitter David van Dis was er maandag bij. "Bas Verkerk heeft twaalf jaar hard gewerkt voor Delft", zegt Van Dis. "Goed om daarbij stil te staan en hem een goed afscheid te geven." De enige politieke partij die ontbrak, was Onafhankelijk Delft. Deze partij beperkte zich tot een terugblik op haar eigen website, waarin Jan Peter de Wit de burgemeester 'meer ambtenaar dan politicus' noemt. 'Liever op de achtergrond, visieloos en de uitstraling van een plumpudding'. Stoelinga reageert dat het bekend is hoe zijn partij over Verkerk denkt. "Dus dan ga ik daar op maandag niet bij zitten. Ik ben geen huichelaar." En Bas Verkerk zelf? Die hield maandag een toespraak, waarin hij tot slot zei dat Delft de lastigste tijd achter de rug heeft. "Tekenen van herstel en vernieuwing zijn overal zichtbaar in de stad. Wat dat betreft geef ik de ambtsketen met een gerust hart door aan mijn opvolgster. Dames en heren, pas goed op Delft en breng Delft verder. Dank u wel." Aldus Bas Verkerk.

Vrijdag 15 juli is officieel zijn laatste dag als burgemeester. Zijn opvolgster, Marja van Bijsterveldt, begint op 2 september. Delft is dus anderhalve maand burgemeesterloos. Wel heeft de stad loco-burgemeesters, de wethouders. Aletta Hekker is de eerste loco-burgemeester. "Het is nu reces, dus het is enigszins symbolisch", legt David van Dis uit. "Pas als er ineens een calamiteit is dan moeten de loco-burgemeesters daar iets mee. Ik ga ervan uit dat ze dit, als zich zoiets voordoet, kunnen oplossen." Lieke van Rossum noemt het een 'aparte situatie'. "Een burgemeester is er niet voor niets. Die moet scherp kunnen handelen in crisissituaties. Ik wil overigens niet zeggen dat de wethouders dat níet kunnen. We gaan er maar vanuit dat er niks gebeurt en als er iets gebeurt, ze extra de schouders eronder zullen zetten." Bart Smals zegt dat het vaker gebeurt dat een stad even burgemeesterloos is. "Het is allemaal niet zo spannend. Tenzij er iets spannends gebeurt, maar dat hoop ik niet."