Marien van den Berg (links) en Arthur de Groot van Alzheimer Delft Westland-Oostland zoeken voorlichters om instanties en verenigingen te informeren over dementie.
Marien van den Berg (links) en Arthur de Groot van Alzheimer Delft Westland-Oostland zoeken voorlichters om instanties en verenigingen te informeren over dementie. Foto: Dennis van den Berg

Op de bres voor dementievriendelijke samenleving

vaste rubrieken

Eén op de vijf mensen in ons land krijgt Alzheimer of een andere vorm van dementie. Een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel de patiënten zelf als hun omgeving.

Arthur de Groot en Marien van den Berg pleiten daarom namens Alzheimer Nederland voor een dementievriendelijke samenleving. De Groot is voorzitter van de afdeling Delft Westland-Oostland van Alzheimer Nederland, Van den Berg werkte jarenlang als verpleegkundige met dementerenden en deelt zijn ervaringen tijdens Alzheimercafés. "Een dementievriendelijke samenleving bereik je door aandacht te geven aan mensen met dementieklachten en hun mantelzorgers en begrip te tonen. Dat geldt niet alleen voor mensen onderling, maar ook voor instanties en verenigingen. Als je merkt dat iemand iets niet goed meer kan vanwege zijn of haar toenemende dementieklachten, focus je dan op de dingen die hij of zij nog wel kan. Zo kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen of actief deel uitmaken van een vereniging", legt De Groot uit. Van den Berg vult aan: "Het is belangrijk dat deze mensen niet in een isolement terechtkomen. Als anderen begrip tonen, maakt dat het ziekteproces een stukje draaglijker. Alzheimerpatiënten hebben het al moeilijk genoeg met het accepteren van hun ziekte; net als hun naasten die hun partner, (groot)ouder en familielid voor hun ogen zien veranderen."
Met cabaretgroep Het Draait Om Mensen, Nietwaar verzorgt Van den Berg voorstellingen in het kader van Wereld Alzheimer Dag: maandag 12 september in De Backerhof in Poeldijk en woensdag 14 september in het Hof van Heden in Naaldwijk. Aanvang 20.00 uur. Wilt u meer weten of helpen als voorlichter? Ga naar www.alzheimer-nederland.nl/dwo.