Het CDA heeft vragen gesteld over het nieuws dat deze krant drie weken geleden bracht.
Het CDA heeft vragen gesteld over het nieuws dat deze krant drie weken geleden bracht.

'Geld grondwater naar het Parelfonds is een onaangename zomerverrassing'

Algemeen

DELFT – Het CDA in Delft vindt het 'een onaangename zomerverrassing' dat het College van B en W een bedrag van 2,5 miljoen euro, bestemd voor maatregelen tegen stijgend grondwater, in een 'Parelfonds' willen stoppen.

Door: Henk de Kat

Dat fonds is een nieuwe pot voor projecten die de stad 'bereikbaarder, innovatiever en duurzamer' moeten maken. Er moet zeven miljoen euro in komen. Over de wijze waarop dat gebeurt, heeft CDA-fractievoorzitter David van Dis deze week schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.
Hij doet dat, na onthullingen in de krant Delft op Zondag. Deze redactie kreeg drie weken geleden, na een zes maanden slepende procedure, stukken van het Hoogheemraadschap van Delfland in handen die het waterschap en ook de gemeente Delft onder de pet hadden willen houden. Na een beroep van dit blad op de Wet Openbaarheid van Bestuur oordeelden drie onafhankelijke juristen dat Delft op Zondag recht had op inzage. Zondag 3 juli publiceerde de redactie over de inhoud van de documenten. Die betreft de schadevergoeding van 7,5 miljoen euro die waterschap Delfland betaalt aan de gemeente Delft, voor langzame beëindiging van de al een eeuw durende massale grondwaterwinning op het oude Gistfabriek-terrein.
CDA-fractievoorzitter Van Dis nu: "En wat blijkt? Van die 7,5 miljoen is ongeveer 2,5 miljoen euro bedoeld om als gemeente toekomstige schadeclaims voor stijgend grondwater op te vangen. Goed dat hiermee rekening is gehouden, zou je zeggen. Inderdaad, maar dan moet je dat geld wel apart zetten. En dat is precies waar het mis gaat."
Volgens Van Dis is de gemeenteraad op 30 juni, drie dagen voor de onthulling in Delft op Zondag, akkoord gegaan met het voorstel van B en W om het nieuwe fonds mede te vullen met dat Delfland-geld. Nu vraagt Van Dis vraagt zich af: "Zou dat zijn gebeurd als toen al bekend was dat 2,5 miljoen eigenlijk bestemd was voor waterschadeclaims? Nu gaat dit geld dus naar andere doelen. Mochten er claims komen voor de grondwateronttrekking – en die komen er, want er is niet voor niets 2,5 miljoen apart gezet in de afspraak met Delfland – dan is daarvoor geen apart potje meer beschikbaar", zo vreest de CDA-voorman.
In zijn schriftelijke vragen stelt Van Dis ook dat B en W voortaan niet meer zo krampachtig moeten doen over het geheim houden van stukken.
De verwachting is dat de antwoorden na de zomervakantie komen.