Pieter van Mourik en Eelkje de Jong hebben weer alle reden om blij te zijn. Het nieuwe tuinhuis van de Zonnebloem (rechtsachter) werd woensdag geopend.
Pieter van Mourik en Eelkje de Jong hebben weer alle reden om blij te zijn. Het nieuwe tuinhuis van de Zonnebloem (rechtsachter) werd woensdag geopend.

Tuinhuis van de Zonnebloem is als een feniks uit z'n as herrezen

Algemeen

DELFT – Pyromanen staken vorig jaar het tuinhuis van de kindertuin De Zonnebloem in lichterlaaie. Het verdriet was groot. Net als de veerkracht. Woensdag werd door wethouder Brandligt een nieuw tuinhuis geopend.

Eelkje de Jong weet nog als de dag van gisteren hoe het was, toen ze vorig jaar op 10 februari om 03.45 uur door de politie wakker werd gebeld. De brandweer was op dat moment het tuinhuis van kindertuin De Zonnebloem aan het blussen. "Je weet op zo'n moment niet wat je meemaakt", vertelt de hoofdtuinleider over die bewuste nacht. De Jong ging, nadat de brand was gedoofd, kijken. "Van de buitenkant leek de schade mee te vallen. Maar toen ik binnen keek, nou, ik wist niet wat ik zag… Alles was zwart en gesmolten." Van alle vijf de branden die die nacht in Tanthof woedde, was het tuinhuis van de zonnebloem het slechtst uit te strijd gekomen. "Daarbij komt dat de emotionele impact voor onze vrijwilligers enorm groot was", weet Pieter van Mourik van de stichting Beheer Tuinhuizen. Betrokkenen waren het er gauw over eens: er moest een nieuw tuinhuis komen. "Onze club heeft gelukkig een enorme veerkracht", vervolgt Van Mourik. Ze poetsten het roet van gereedschap dat nog te redden was. Ruim een jaar lang bivakkeerden ze bij regen in een bouwkeet. Ze vergaderden in een tuinkas. "Twee tuinseizoenen hebben we hier gekampeerd", vat De Jong samen. "De rek begon er wel uit te raken." Gelukkig begon de bouw van het nieuwe tuinhuis in maart. Twee weken terug werd het gloednieuwe gebouwtje opgeleverd. "We zijn er ontzettend blij mee", zegt Van Mourik. "Het ziet er prachtig uit." Het nieuwe huis lijkt op de oude, maar is op het gebied van duurzaamheid meer van deze tijd. Zo is het beter geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen op het dak. "Ik vind het prachtig geworden", zegt De Jong. Van Mourik: "Talloze kinderen gaan hier, op deze plek van fleur en kleur, dit tuinseizoen weer veel plezier beleven." En hij ook. Zie voor meer informatie www.kindertuinendelft.nl.