De eerste taxatie van de schade aan de velden van RKDEO lag rond de €20.000, maar het zou velen niet verbazen als de schade veel hoger uitvalt. (foto: Roel van Dorsten)
De eerste taxatie van de schade aan de velden van RKDEO lag rond de €20.000, maar het zou velen niet verbazen als de schade veel hoger uitvalt. (foto: Roel van Dorsten)

RKDEO likt haar wonden na eindejaarsvernielingen

sport

NOOTDORP – Waar bij de meeste verenigingen het jaar 2015 feestelijk werd uitgeluid, likt men bij RKDEO de wonden. Onverlaten brachten in de week tussen Kerst en Oud en Nieuw tot tweemaal toe schade toe aan het complex.

In eerste instantie was een dug-out niet veilig voor de vandalen en raakte omliggend kunstgras beschadigd. Enkele dagen later was het een kunstgrasveld dat door een vuurwerkbom zwaar beschadigd raakte.
In het verleden kregen de Nootdorpers al vaker met vernielingen te maken. "Er is inderdaad vaker sprake geweest van vandalisme op ons complex", stelt voorzitter Hans van Noppen nuchter vast. "Maar nu er een veld is vernield, is er een grens gepasseerd. Hopelijk is dit een incident; als dit vaker gebeurt, zitten we met een probleem van een heel andere orde."

"DE GEMEENTE ZAL VOOR DE SCHADE OPDRAAIEN"
Over de omvang van de materiële schade kan Van Noppen geen uitspraken doen. "Want we huren de velden van de gemeente, dus zij zullen voor de schade opdraaien. Voor ons is het vooral een kwestie van extra regelwerk, doordat de helft van ons tweede veld niet kan worden gebruikt. Voor wat betreft de trainingen zal dat betekenen dat de elftallen het met minder ruimte zullen moeten doen. Voor de wedstrijden zal het betekenen dat de wedstrijden van de E- en F- jeugd over de dag verspreid op dit halve veld worden gespeeld. Of dat bij een volledig programma voldoende is om het gemis op te vangen, moet in de praktijk blijken. Verder zullen sommige oefenwedstrijden en wedstrijden uit de 16-23 competitie waarschijnlijk geen doorgang vinden, opdat de overgebleven velden niet overmatig belast worden."
In welke hoek naar de daders gezocht moet worden heeft Van Noppen geen idee. "Want er hangen wel meerdere groepjes rond op ons complex. De politie doet er onderzoek naar en we wachten in spanning de uitkomst af."
Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp is zeer geïnteresseerd in het resultaat van de zoektocht naar de daders. "We zullen proberen de kosten van de vernielingen zoveel mogelijk op de daders te verhalen", vertelt voorlichter Ron Penning namens de gemeente.
De gemeente zal zorgen voor het herstel van de velden. "Een eerste taxatie wijst uit dat de schade rond de €20.000 bedraagt", vertelt de woordvoerder. "We onderzoeken of het schadebedrag onder de verzekeringsvoorwaarden valt en of de kosten op de daders kunnen worden verhaald."
Momenteel is RKDEO met de gemeente en politie in overleg over hoe in de toekomst vernielingen kunnen worden voorkomen. "Met de ervaringen van de laatste Oud en Nieuwviering gaan we kijken hoe we dit volgend jaar kunnen voorkomen", vertelt Penning namens de gemeente. "Wellicht worden de dug-outs volgend jaar voor de Kerstperiode weggehaald en tijdelijk opgeslagen."

"AFSLUITEN IS LASTIG"
Het afsluiten van het sportpark op momenten dat de velden niet worden gebruikt door RKDEO is volgens de gemeentewoordvoerder geen optie. "Voor deze kunstgrasvelden is dit lastig, want in principe zijn openbare sportvelden altijd toegankelijk. Het afsluiten van het kunstgrasveld op de momenten dat de velden niet in gebruik zijn bij een voetbalclub is dus op een gangbare manier niet mogelijk."
Of RKDEO uiteindelijk zelf nog een financiële strop leidt aan de vernielingen is de voorzitter nog niet duidelijk. "Pas als we met maximale veldbezetting te maken krijgen, weten we de omvang van het probleem. We zijn in overleg met de KNVB hoe we mogelijke capaciteitsproblemen gaan oplossen. Hopelijk wordt de mat snel gerepareerd, maar die bal ligt bij de gemeente."