De tentoonstelling 'Aalmoes en armenzorg'.
De tentoonstelling 'Aalmoes en armenzorg'.

Niet-alledaagse voorwerpen in de Maria van Jessekerk

Algemeen

DELFT – Voor iedereen in de binnenstad en daarbuiten die de tentoonstelling 'Aalmoes en armenzorg' in de Maria van Jessekerk nog niet heeft gezien is er goed nieuws. Belangstellenden hebben namelijk nog de hele maand januari de gelegenheid om een kijkje te komen nemen in de kerk aan de Burgwal.

'Aalmoes en armenzorg' is een wisseltentoonstelling van de stichting Kerkelijk Erfgoed Delft, afgekort met SKED. "De tentoonstelling geeft duidelijk aan op welke manieren de Delftse kerken in de afgelopen eeuwen aalmoezen in ontvangst namen", legt Wim van Leeuwen uit, voorzitter van de stichting

Gulle gevers
"Er zijn niet-alledaagse voorwerpen te zien. Er is bijvoorbeeld een tinnen collecteschaal te zien die de 'nieuwe religie' gebruikte, zoals de Protestantse Kerk na de reformatie werd aangeduid. Vanaf 30 december 1597 werden deur-aan-deur collectes gehouden om armen te ondersteunen. In 1619 besloot het kerkbestuur de collecte voortaan op Tweede Kerstdag te houden, die toen nog 'Christdag' heette. De Delftenaren waren tijdens de Kerstdagen in goede stemming en gaven guller. Ook de 'armenplankjes' zijn er te zien, die de bedeelden van de Kamer van Charitate ontvingen bij de 'Armenkerk' op de hoek van de Schoolstraat en de Phoenixstraat. Daarmee konden zij brood, geld of kleding bij de Kamer van Charitate in ontvangst nemen."
De tentoonstelling geeft ook kerkelijke sieraden weer die werden geschonken of aangeschaft zijn voor bijzondere feestelijke gebeurtenissen. Een voorbeeld hiervan is een monstrans uit 1846 ter gelegenheid van de eerste Hippolytuskerk in de Voorstraat op de hoek van de Baljuwsteeg.

Veel nieuws door uitleg
Van Leeuwen geeft aan dat behalve het zien van de bijzondere voorwerpen juist de uitleg die er bij gegeven wordt de tentoonstelling veel nieuws brengt. De tentoonstelling in de Maria van Jessekerk is te bezichtigen tot 1 februari op donderdag- en zaterdagmiddag. Daarna richt de SKED een nieuwe tentoonstelling in onder de titel 'Christus in beeld'. Deze zal in maart voor bezichtiging open gaan.