Wat wordt de Leukste Straat van Delft 2008?

De Marterstraat

DELFT - De afgelopen maanden heeft u in deze krant heel veel leuke Delftse straten de revue zien passeren. Maar welke straat is nu ècht de leukste?

Op deze twee pagina’s vindt u alle straten die meedingen naar de titel ‘De Leukste Straat van Delft 2008’ en een bon die u kunt insturen zodat uw stem meetelt voor de publieksprijs. De straat die de meeste stemmen heeft, wint een middagje bowlen in Bowling 't Karrewiel. Deze prijs is beschikbaar gesteld door RODI Media/ Krant Delft op Zondag. 

Naast deze publieksprijs is er natuurlijk weer een vakjury. Deze jury bepaalt de ‘allerleukste’ straat. De winnende straat krijgt het beeldje van de jonge Hugo een jaar lang in de straat en de bewoners gaan met elkaar een dagje uit. Dan zijn er nog vijf vakjuryprijzen. De vakjury bepaalt begin december wie de winnaar is en welke vier inzenders ook een prijs toegekend krijgen. De andere vier straten, flats of buurten ontvangen een Kerstversieringpakket om samen rondom de feestdagen een feestje te kunnen bouwen. De winnaars van de vakjuryprijs en de publieksprijs worden op 3 december a.s. tijdens de officiële uitreiking in het Stadhuis bekend gemaakt. 

Het Achterom
Het Achterom is misschien niet de Leukste Straat, maar wel de Leukste Gracht, zo lieten de bewoners Annemieke van Doorne, Mieke de Rapper en Eline de Winter weten bij hun nominatie om tot Leukste Straat van Delft gekozen te worden. De gracht heeft namelijk een kleine, doch zeker niet minder belangrijke metamorfose op sociaal gebied ondergaan. De buurtborrel die op 13 september plaatsvond was min of meer de directe aanleiding. “Vroeger kende je eigenlijk alleen je naaste buren op de gracht, nu ken je er veel meer.” Op de vraag waarom juist het Achterom de Leukste Straat, pardon Gracht, van Delft zou moeten zijn, is het éénduidige antwoord: “Omdat wij hier niet op een ludieke, maar wel op een simpele manier het sociale leven nieuw leven hebben ingeblazen. We zeggen nu iedereen gedag, óók als je niet op de gracht woont.” 


Asamadino
Al elf jaar lang wordt op elke laatste zaterdag van de grote vakantie het grote Asamadino Buurtfeest gehouden. Het is het jaarlijkse hoogtepunt van de straat en het wordt elk jaar uitgebreider met spelletjes en een clown voor de allerkleinsten en patat met knakworst, terwijl de ouders zich vermaken op de buurtborrel. Later volgt er Karaoke, de Playbackshow, een lampionnenoptocht en een spooktocht. De avond wordt afgesloten met een gezellig samenzijn rond de vuurkorven. Volgens de bewoners zou juist Amasadino de Leukste Straat van Delft 2008 moeten worden, omdat, zoals ze zelf zeggen, “andere straten best wel een voorbeeld kunnen nemen aan ons. We zijn er altijd voor elkaar. Je hoort vaak genoeg van buurtconflicten, maar dat hebben wij hier gewoon niet. En als er iemand hulp nodig heeft, staan we klaar. Kortom: We verdienen het gewoon.” 


De Gaullelaan
In de De Gaullelaan in Buitenhof vind je nog het ouderwetse buurtgevoel. Voor de bewoners Chantal Schenkel en Joyce Kuppens en de kinderen van de De Gaullelaan is dat al een reden op zich om deze straat tot de Leukste van Delft te benoemen. Ze kijken voetbal met elkaar en als er net effe te veel auto’s door de straat rijden wordt er, als het nodig is, met spandoeken actie gevoerd. Maar de bewoners doen méér met elkaar. Elke laatste zaterdag van de zomervakantie is er in de straat, waar ook Russen, Vietnamezen, Australiërs en Chinezen wonen, de buurtbarbecue, inclusief een opblaasbaar zwembad. De dag eindigt bijna traditioneel met een watergevecht. De gezellige culturele mix in de straat heeft zo zijn voordelen: Het eten bij de buren ruikt er vaak beter. Beter dan de Hollandse bloemkool. Chantal en Joyce: “We zitten prima. We gaan hier nooit meer weg.”


De Vlouw 
De Vlouw wil best de Leukste Straat van Delft worden, want, zo laat bewoonster Sandra weten: “We hebben een heerlijk huis op een unieke plek, je loopt zó de straat uit en je zit dan direct midden tussen de toeristen. Het is de charme van de binnenstad.” Dit jaar deden de bewoners mee aan de Fleur Op Actie van de Gemeente Delft. Ook de overburen van nummer 48, allemaal studenten, sloten zich aan en de coffeeshop deed eveneens mee. “Zo krijg je toch meer contact met de bewoners in de straat. Je kon bij je buren naar binnen lopen om eens te zien hoe het er bij een ander uitziet”, aldus Sandra. “En de bewoners willen graag veel energie steken in de straat, maar het lijkt soms of niks kan of niks mag. Het kan hier echt veel beter, want dit is een straatje met Vlouwer Power.”

Delftzicht
Geen straat, maar bijna een hele buurt meldde zich dit jaar aan voor de Leukste Straat 2008. Volgens voorzitter Cor Elmendorp is in Delftzicht zelfs bijna de helft van de bewoners lid van de buurtvereniging. Verder heeft de buurt een buurtkrantje en een actuele website. “Ik denk dat er wel dertig mensen mee bezig zijn om deze wijk leefbaar te hóuden. Niet máken, want hij is al leefbaar. Ik denk dat je met een zaklantaarn moet zoeken om nog ergens zo’n wijk te vinden.” En waarom moet Delftzicht de Leukste Straat van Delft 2008 worden? Elmendorp: “Met de zeshonderd woningen die hier staan maken we er echt een goede wijk van. Dat doen we niet alleen. Ik heb in mijn telefoonklapper van zo’n tachtig, negentig mensen uit de buurt de telefoonnummers en gegevens. En als er hier écht wat aan de hand is, dan wordt de actie meteen goed georganiseerd.”


Isaac de Costalaan
Een briefje bij de toegangsdeur met de mededeling dat er een journalist van Delft op Zondag langskomt voor een foto is genoeg om ruim vijftig kinderen op je stoep te hebben staan. Volgens Sandra van de Bos en Sandra Boxmeer, twee van de vele moeders in de straat, gaat het altijd zo: “De kinderen organiseren het, de ouders hobbelen er achteraan.” Halloween, EK of WK Voetbal of een Turkse kermis, op de één of andere manier is er altijd wat te doen. En als er geen feest is, zitten er veel ouders, ja, ook die van buitenlandse komaf, buiten voor de flat bij de kinderen. Dan schuif je gezellig aan en praat je met elkaar. Gewoon, voor een praatje pot. Sandra en Sandra: “We wonen hier best naar ons zin, maar het zijn de kinderen die het doen. Zij zorgen ervoor dat dit hopelijk de Leukste Straat van Delft wordt.” 


Kromstraat
De Kromstraat doet dit jaar een nieuwe poging om de Leukste van Delft te worden omdat het volgens Lotti Hesper, Rob Bouwer en Lous Martin ‘best wel een creatief straatje is.’ “Er mag van mij best nog wel meer op kunstgebied in de straat komen en ook missen we nog een horecazaak waar je overdag terecht kunt voor een broodje of koffie", aldus Lous. Lotti Hesper: "Je hoort het ook van mensen die langslopen. Da's toch leuk? Daarom zou ik het fijn vinden als er een soort kunstcafé met expositie zou komen. En terrasjes. Die zijn echt hartstikke gezellig." Ook Rob Bouwer van Eetcafé De Kurk is te spreken over de ontwikkelingen in de straat. “We zijn blij dat het wordt opgeknapt. De Kromstraat moet een ontspannen straatje worden. Een straatje waar je alleen maar gezelligheid vindt en dat een plezierig stukje Delft is.”


Marterstraat
Alhoewel de naam anders doet vermoeden zie je, als we de bewoners mogen geloven, in deze straat elke dag een egeltje. Niet dat dat nu de reden moet zijn om tot Leukste Straat van Delft te worden uitgeroepen, maar het geeft wel aan dat je in deze straat aan de rand van Tanthof Oost toch een beetje het idee hebt dat de natuur aan je voeten ligt. In de inmiddels ruim dertig jaar oude straat zijn bovendien schilderijen van de plaatselijke kunstenaar te zien. Dat initiatief leverde dit jaar sowieso al een prijs op. Burgemeester Bas Verkerk kwam in april, op de Europese Burendag, speciaal langs met een van gemeentewege verstrekte vruchtentaart en bijbehorende fles champagne om zijn waardering voor dit vriendelijke burengebaar in woord en gebaar uit te spreken. Het leven is goed in de Marterstraat. Ze zijn er domweg gelukkig.

Poptahof 
Wie Poptahof zegt, zegt versierde flats tijdens het EK en WK Voetbal, maar zegt ook Moe’s Tuin èn zegt ook een prachtig Poptapark. En dat is deze jarenzestigwijk, die de komende jaren een grote verandering ondergaat, in een notendop. Bewoner Peter Nooijen (zie foto) is dan ook prima te spreken over de wijk. “Ze zeggen dat het hier een getto was, maar van dat imago willen we écht afkomen en ik weet zeker dat het nog gaat lukken ook. Poptahof wás 'een zwarte’ wijk, maar die wordt steeds ‘witter’. Dat is wel iets van de laatste zeven, acht jaar. Als je nu ziet hoe de mensen met elkaar omgaan. Iedereen is gewoon vriendelijk.” Wensen voor de Poptahof heeft hij overigens ook nog wel. “Om samen met iedereen hier gezellig te wonen. En met samen bedoel ik dat niemand wordt uitgezonderd. Je ziet de wijk gewoon groeien. Prachtig toch?”

Schubertlaan 
“Het contact met de buren is hier top”, zo laat bewoonster Mo Mansveld, al twaalf jaar bewoonster van de Schubertlaan, weten. Ze is sinds 2006 de voortrekker van het buurtfeest, de Buitenhofparty, een multicultureel wijkfeest dat dit jaar op zaterdag 30 augustus aan de Buitenhofdreef plaatsvond. De wijk is behoorlijk multicultureel, maar, zegt Mansveld: “Daar hou ik wel rekening mee als ik zo’n feest organiseer.” Ze vindt het belangrijk dat er tegenwoordig steeds meer wordt georganiseerd. “Want juist door die gezamenlijke activiteiten leer je de mensen uit je buurt kennen. Daarom betrekken we niet alleen de mensen uit de Gillisbuurt bij het feest, ook de bewoners van het Rode Dorp en de Pijperring zijn uitgenodigd.” Ze merkt dat daardoor het onderlinge contact in de wijk de laatste jaren is toegenomen. “Dat kan helemaal geen kwaad, dat is juist alleen maar goed.” 


Van Kinschotstraat 
Volgens Monique van Waardenburg is de Van Kinschotstraat nog niet de Leukste Straat van Delft, maar wèl ‘de leukste straat in wording’. “Toen wij hier vier jaar geleden kwamen wonen, was de sfeer op straat wat minder, zei niemand elkaar gedag en lag het veldje vol met hondenpoep.” Samen met de Gemeente gingen de buurtbewoners de verloedering te lijf: met Fleur Op-acties, met een buurtfeest en met de aanpak van het grasveld, waar nu ook speeltoestellen en bankjes voor de ouders staan. Daardoor is het onderlinge contact in de buurt sterk toegenomen. “Er is niets beters dan samen aan iets te werken”, vindt de 41-jarige Delftse. “Het maakt niet uit wát. Als je de mensen uit je buurt leert kennen, dan draag je ook meer zorg voor elkaar. Het zou geweldig zijn als we een uitje winnen, omdat hier veel mensen wonen die zulke dingen normaal gesproken tekort komen.” 


Willem Bilderdijkhof 
De flat aan de Willem Bilderdijkhof is dit jaar helemaal opgeplust.
Het eindresultaat is een fris ogend appartementencomplex dat van veraf opvalt door de vele kleuren. Met andere woorden: de Willem Bilderdijkhof mag weer gezien worden. De opplusbeurt van de flat werd in oktober, na maandenlange voorbereiding door de feestcommissie, aangegrepen voor een groot straatfeest met theater, muziek, poëzie, een overdekt springkussen en door bewoners zelfgemaakte hapjes uit alle windstreken. “Wat eerst een saaie flat was, is nu de mooiste flat van Delft ”, laat de voorzitter van de bewonerscommissie, Theo Massar, weten. “De Willem Bilderdijkhof is nu wat ons betreft de Leukste straat van Delft, omdat de flat nu de mooist gelegen flat van Delft is. Maar we zijn ook de Leukste Straat van Delft, omdat we erin zijn geslaagd met zo veel mensen uit verschillende culturen een mooi feest te organiseren.”

Willem de Zwijgerstraat
Lavendelplantjes in de boomkransen, zonnebloemen die boven alles en iedereen uitsteken en aan het eind van de straat een grasperkje dat, mits de honden er hun behoefte niet hebben gedaan, uitstekend geschikt is als speelplekje voor met name de wat jongere kinderen, èn bewoners die gewoon gezellig, vriendelijk en behulpzaam met elkaar omgaan. Zie hier de Willem de Zwijgerstraat en een deel van de Julianalaan in een notendop. Op 29 mei, Nationale Straatspeeldag, hield de straat het eerste straatfeest. En zo kon het gebeuren dat er die dag kraampjes in de straat verschenen en dat er vrolijk op los werd gefeest. Het werd zelfs zó gezellig dat ook bewoners van omliggende straten, zoals de Lipkensstraat, een kijkje kwamen nemen. Overigens hoef je wat de bewoners betreft niet op de Willem de Zwijgerstraat te stemmen: “Wij vinden dit gewoon de leukste straat. Dat is voor ons voldoende.”

Zambezilaan
“Deze laan straalt iets statigs uit ten opzichte van andere straten. De Zambezilaan is een soort leidraad door Tanthof-West”, aldus het antwoord van Ellen van Veen op de vraag waarom de straat de Leukste van Delft is. “Er komt hier steeds meer samenhang in de straat en er zijn veel mensen die ideeën hebben om hier wat leuks te organiseren. Bovendien is het een straat waar meer culturen zijn vertegenwoordigd. Toen we hier net kwamen wonen was dat niet zo, maar ik vind dit veel gezelliger. Mensen zijn makkelijker bereikbaar, zijn ongecompliceerd en doen niet moeilijk over feestjes vieren. Vorig jaar zijn we met de jeugd gaan zeevissen, is er een voetbaltoernooi voor hen gehouden en rond Oud en Nieuw hadden we een vuur georganiseerd. Bovendien deden we mee aan de Fleur Op-actie.” Ellen van Veen: “Stem Zambezilaan omdat wij een laagdrempelige multiculturele straat zijn waar altijd wat te doen en waar het opgeruimd is. We komen makkelijk bij elkaar aan de deur, we leven niet in een gesloten wereldje.” (MdW)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1