Hemd van het lijf

Algemeen

De negende editie van Skatejam Delft vindt volgende week zondag plaats. Marco van Tol (24) is projectleider van dit evenement voor en door jongeren.

1. Waarom wilde je hier, op de middenberm van de Provincialeweg, worden gefotografeerd?
“Omdat zowel hier in het skatepark als op de Provincialeweg richting Kruithuisweg op zondag 18 september de Skatejam Delft plaats zal vinden. Ik organiseer dit evenement namens de Nieuwe Academie met een groep van jonge vrijwilligers op autoloze zondag.”

2. Wat doet de Nieuwe Academie nog meer?
“Voor een compleet overzicht kun je op de website www.denieuweacademie.nl kijken, maar het komt erop neer dat we allerlei maatschappelijke projecten organiseren. Daarnaast doen we met een creatieve club mee aan de OWee-week en pakken we allerlei culturele en maatschappelijke zaken aan. Zo willen we bij ons in Hal C aan de Schieweg 15 in het voorjaar bijvoorbeeld een festival organiseren. Overigens is er doordeweeks in Hal C ook van alles te doen.”

3. Hoe ben je bij Skatejam Delft terechtgekomen?
“In 2008 ben ik hier als vrijwilliger en stagiair begonnen en was ik verantwoordelijk voor de vrijwilligerscoördinatie en assisteerde ik de producent. Linda Ammerlaan was mijn mentor en zij heeft me van alles over het produceren geleerd. Vorig jaar hebben Martine Bitter en ik samen de productie op ons genomen en dit jaar doe ik dit, met ontzettend veel hulp van de 24 vrijwilligers van tussen de zestien en zevenentwintig jaar.”

4. Hoe komen jullie aan deze vrijwilligers?
“Een heel aantal van hen zit er allang. Verder stopt er weleens iemand, maar er komen ook steeds anderen bij. Sommige jongeren geven zichzelf op, anderen benader ik om een deel van de organisatie op zich te nemen. Vroeger speelde ook de Delftse Jongerenraad een rol, maar dat is al een tijdje niet meer het geval.”

5. Wat houdt Skatejam Delft eigenlijk precies in?
“Tijdens de autoloze zondag van 18 september zetten we de Provincialeweg vanaf de Kruithuisweg tot het skatepark af. Op die weg en in dit park organiseren we met vierentwintig vrijwilligers van alles, van bandjes tot een crosswedstrijd en van breakdance tot soundsystems. Van ‘s middags 12.00 tot ‘s avonds 22.00 uur is er dus van alles te beleven.”

6. Is het niet lastig om zo’n grote groep jonge vrijwilligers te begeleiden?
“Nee, dat is het niet. Het is leuk om aan een aantal jongeren die al jaren meedoen te zien hoe ze zijn gegroeid. We beginnen altijd met een brainstormsessie, waarin the sky the limit is. Door de jaren heen zie je dat ze de verwachtingen bijstellen en steeds creatiever worden. Dat heeft dit jaar geleid tot een programmering die vooral mogelijk gemaakt wordt door goodwill van artiesten.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik ervoor zorgen dat de creatieve tijd en de inzet van jongeren een kans krijgt in de stad Delft. Hierdoor zullen jongeren steeds meer betrokken raken bij hun eigen stad en dat kan in de toekomst alleen maar tot waardevolle bijdragen van de jongeren leiden.”

8. Ga jij nog lang door met het organiseren van de Skatejam Delft?
“Dat is voorlopig wel de bedoeling. Volgend jaar is het ons 10-jarig jubileum en dat wil ik natuurlijk absoluut meemaken. Daarna denk ik nog langer door te gaan. Het is mijn doel om - als ik Skatejam Delft verlaat - een organisatie achter te laten die geen projectleider nodig heeft, zodat ze eventueel als stichting verder kunnen.”

9. Naar welk onderdeel van Skatejam Delft kijk je het meest uit?
“Het is lastig kiezen, want er is zoveel leuks te doen. Wat wel erg gaaf is, is dat we onder de stoplichten bij de Westlandseweg een mainstage hebben. Verder zullen er dit jaar voor het eerst twee soundsystems zijn met totaal verschillende muziekstijlen. Daarnaast is er nog een opblaasbare bioscoop met films van jonge regisseurs en heeft de hoorstichting een tent staan, waarbij het publiek Silent Twister kan spelen. Hierbij worden de instructies voor het alom bekende Twisterspel door de koptelefoon gegeven.”

10. Waarom moet iedereen op zondag 18 september naar Skatejam Delft komen?
“Omdat we heel veel diversiteit in de programmering hebben. Daarbij is er altijd de beste sfeer die ik in Delft ken. Mochten Delftenaren nog twijfelen om naar de Skatejam te komen, dan kunnen ze ook altijd op de website www.skatejamdelft.nl kijken. Mensen zullen zich verbazen en er zal blijken dat de Delftse jongeren heel wat te bieden hebben. Daarbij is het leuk dat er kinderen van vier jaar zijn, maar dat ook mensen van tachtig met de rollator langskomen. Zo kunnen mensen door elkaar op straat te ontmoeten, kennismaken met de jongerencultuur.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12