Dubbel Delft... zondag 10 januari

Algemeen

Een fraaie foto van Tiemen van der Reijken, waarop nogal wat te zien is: de oude rammelkarren van Lijn 1, het verleggen van de tramlijn naar het midden van de weg en de bebouwing aan de Houttuinen.

Sinds enkele weken is ook die laatste van de Delftse aardbodem verdwenen. Wat jaren geleden werd de Westvest al wat verbreed en werden de tramrails verplaatst naar de rand van het water. De oude vierkante tramstellen werden in de jaren zestig vervangen door de toen moderne PCC-tramstellen. Ondertussen rijden er op veel HTM-trajecten modernere versies. 

Ook werd Lijn 1 eind vorige eeuw doorgetrokken naar Tanthof en duurt het niet lang meer of Lijn 19 gaat rijden via de Veste naar de TU-wijk. Dat nog los van de mega-ingreep in het Spoorzonetraject die gaat zorgen voor de ondertunneling van een viertal treinsporen. Wat verdween zijn de historische panden aan de Van Leeuwenhoeksingel en de Houttuinen. De Houttuinen en omgeving was in de jaren voor en na de oorlog een plek waar veel handelswaar werd overgeslagen. Paard en wagen en het materiaal op de kade zijn daar een fraaie illustratie van. 

De Houttuinen werd al eerder in de Delftse geschiedenis gebruikt als handelskade. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw was er een permanente houtmarkt (of ‘houttuinen’) tussen de constructiebrug en het Stationsplein, die toen meer richting Irenetunnel lag. De toenmalige houtmarkt was dus gesitueerd waar - ook al historie - de reptielen van Serpo hun domicilie hadden. Later was ook de ‘Delftsche Groenteveiling’, gelegen ter hoogte van wat we nu kennen als bioscoop Delfia, een belangrijke bron van aan- en afvoer. In mooie zomers zoals we die nu ook meemaken werd er in het water rond de groenteveiling door de Delftse jeugd gezwommen; tussen de kolen en de komkommers, dat wèl. 

Ook de daar tegenover gelegen spoorhaven deed een duit in het zakje van de economische bedrijvigheid. Nog even terug naar het fraaie beeld van de jaren zestig. Vooral het betere handwerk van de heren stratenmakers spreekt tot de verbeelding. Een grote berg zand en stenen omvormen tot een netjes aangelegd plaveisel, da’s het betere werk. En zwaar werk. Mooie beelden bij een discussie over het ophogen van de AOW-leeftijd…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12