Vrouwenemancipatie in Delft heeft volop aandacht, maar het kan nog beter

Algemeen

Séphine Laros, voorzitter van Dea Dia, in de Aletta Jacobsstraat.

DELFT –Internationale Vrouwendag viert op maandag 8 maart haar honderdste verjaardag. Een mooie aanleiding om de vrouwenemancipatie in Delft eens onder de loep te nemen. We spraken met onder anderen Saskia Bolten, Wethouder van Emancipatie, en met Séphine Laros en Liesbeth Hillers, van Vrouwennetwerk Dea Dia Delft.

Saskia Bolten vindt Internationale Vrouwendag elk jaar weer bijzonder. “En dit jaar extra bijzonder, omdat het de honderdste verjaardag is en vanwege het feit dat we middenin de verkiezingen zitten. Tijdens het uitroepen van de Internationale Vrouwendag, honderd jaar geleden dus, stond namelijk het kiesrecht van de vrouw centraal,” aldus de wethouder. 

Op de vraag hoe het is gesteld met de vrouwenemancipatie in Delft antwoordt Bolten dat Delft ‘al een heel eind op weg, maar zeker nog niet klaar’ is. “In de Delftse samenleving zijn nog steeds groeperingen die een achterstand hebben op andere mensen. En dan bedoel ik overigens niet alleen vrouwen, maar bijvoorbeeld ook homo’s.” Bolten constateert ook dat er nog steeds sprake is van geweld jegens deze mensen, zowel binnen als buiten het gezin. “Helaas komen er nog steeds vrouwen op mijn spreekuur die met huiselijk geweld te maken hebben. Dat zijn vrouwen uit diverse culturen, ook uit de Nederlandse cultuur.” 

Tijdens het wethouderschap van Bolten is de eerste Emancipatienota van Delft vastgesteld. “Toen ik wethouder werd, waren er wel wat op zichzelf staande projecten op het gebied van emancipatie, maar was er nog geen beleid. Ik heb toen in mijn netwerk contact gezocht met Delftse vrouwen uit diverse geledingen die bereid waren om mee te denken. Mede op basis van hun aanbevelingen is de beleidsnota ‘Impuls Emancipatiebeleid’ opgesteld en inmiddels vastgesteld. Belangrijkste uitgangspunt van deze nota is dat iedereen economisch zelfstandig moet kunnen functioneren.” Eén van de maatregelen is dat in Delft álle inwoners recht hebben op een re-integratietraject naar betaald werk. “Ook mensen zonder uitkering, zoals herintreedsters,” aldus de wethouder. 

Séphine Laros onderstreept het belang van de economische zelfstandigheid van vrouwen. “Ik vind dat alle vrouwen, dus ook bijstandsmoeders en herintreedsters, een kans moeten krijgen om economisch zelfstandig te functioneren. Daar helpen wij graag aan mee door hen te stimuleren voor het ondernemerschap. Wij vertellen over onze ervaringen en de valkuilen daarbij,” aldus de voorzitter en mede-initiatiefnemer van Vrouwennetwerk Dea Dia Delft. “Overigens is dat niet onze belangrijkste doelstelling, hoor,” haast Laros zich vervolgens te zeggen. 

“Wij zijn er primair voor onze leden. Wij bieden vrouwelijke ondernemers een praktisch en professioneel platform voor zakelijke en persoonlijke groei. In een open en vriendschappelijke sfeer worden kennis, ervaring en inzichten uitgewisseld met als doel elkaar te inspireren, scherp te houden, te ondersteunen en kansen toe te spelen.” “En vrouwen zijn over het algemeen meer open, preciezer en zorgvuldiger. Zij merken eerder op als het niet goed gaat,” vult mede-bestuurslid Liesbeth Hillers aan.

Meer lef tonen
Tegenwoordig word je, in tegenstelling tot vroeger, als vrouwelijke ondernemer of bestuurder gelukkig meestal serieus genomen. Toch kunnen de geïnterviewden ook voorbeelden noemen die het tegendeel bewijzen. “Ik zit regelmatig als Wethouder van Financiën namens de Gemeente in een aandeelhoudersvergadering. In het begin werd mij wel eens gevraagd of de wethouder ook nog kwam. Tegenwoordig overkomt me dat niet meer. Ik zorg er nu voor dat ik echt als wethouder binnenkom. Die groei is trouwens een mooi aspect van emancipatie. Iedereen heeft het recht om te groeien, om krachtiger te worden,” aldus wethouder Bolten. Hillers verkeert als bewindvoerder bij AdmitS veel in mannenbolwerken. “Ik merk zeker dat ik vroeger meer moeite moest doen om serieus genomen te worden dan mijn mannelijke collega’s.” Laros denkt ook dat het komt omdat vrouwen soms te behoudend en te bescheiden zijn. “Vrouwen mogen soms best wat meer lef tonen. En het is ook hoe je er zelf mee omgaat. Ik voel me niet snel beledigd en zeker geen slachtoffer.” 

Wethouder Bolten wil de komende vier jaren graag verder met de ontwikkeling en uitvoering van het emancipatiebeleid. “Ik geloof er namelijk echt in dat emancipatiebeleid mensen helpt om sterker te worden, nieuwe stappen te ondernemen en eerder door te stromen naar betaald werk.” (MdB)

Internationale Vrouwendag, op maandag 8 maart, wordt sinds 1978 door de Verenigde Naties erkend als officiële feestdag, maar was al in 1910 voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen. Aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in New York van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking wordt beschouwd als het begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie. In de jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden, in Nederland vanaf 1912. De Eerste Wereldoorlog maakte tijdelijk een einde aan de viering van deze dag. Na de tweede opleving van de feministische beweging in de jaren zestig werd Internationale Vrouwendag een jaarlijks terugkerend feit. Internationale Vrouwendag wordt door veel vrouwenorganisaties aangegrepen om gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.

Een aantal Delftse organisaties neemt Internationale Vrouwendag waar om activiteiten te organiseren. Zo organiseert de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek op maandag 8 maart ‘Woman with wings’, een dag speciaal voor meisjes. In Wijkcentrum De Vleugel aan de Aart van der Leeuwlaan staat deze maandag van 12.30 tot 22.00 uur in het teken van ‘vrouwen en gezondheid’. Tijdens deze dag is ook het tussenresultaat te bezichtigen van de Delftsblauwe Deken die wordt vervaardigd door Delftse vrouwen van diverse nationaliteiten. Ook Dea Dia had graag haar eerstvolgende bijeenkomst op 8 maart gehouden. “Helaas kon onze gastspreker Meiny Prins, directeur van Priva en zakenvrouw van 2009, op deze dag niet, zodat we de bijeenkomst op 25 maart hebben gepland,” aldus Laros.



Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12