Omgekomen Delftse verzetsheld krijgt herdenkingsplaquette op woonhuis

Algemeen

Margreet de Boer-Chardon en wethouder Junius bewonderen de zojuist onthulde plaquette.

DELFT - Zo’n zes jaar geleden verhuisde Chris Vervoort met zijn gezin naar Spoorsingel 28. Na wat googlen bleek dat hij niet alleen een prachtig woonhuis gekocht had, maar dat dit ook de thuisbasis is geweest van Kees Chardon, Meester in de Rechten, maar bovenal één van Delfts grootste verzetslieden. Na verder onderzoek, onder meer door het lezen van het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl, besloot Vervoort dat Chardon niet vergeten mocht worden. Hij vroeg kunstenares Loes Kouwenhoven om een plaquette te maken met de beeltenis van de in 1945 omgekomen verzetsman.

Afgelopen zondag werd die onder grote belangstelling onthuld door zus Margreet de Bruin-Chardon en wethouder Milène Junius. 

Op die zondagmiddag was Spoorsingel 28 een zoete inval. Er was een groot aantal gasten, onder wie veteranen, mede-verzetsstrijders van Chardon, van wie de heren Snoek en Bouma beiden nog een toespraak hielden. Daarnaast waren er ook andere geïnteresseerden, onder wie schrijfster Annejet van der Zijl, historicus Joop de Blij, wethouder Junius, een aantal overlevenden voor wie Chardon in de oorlog onderdak had geregeld en vooral ook Margreet de Bruin-Chardon, de jongste zus van Chardon. 

“In het boek Sonny Boy heeft Chardon een bijrol,” legt Vervoort zijn initiatief uit. “Maar hij verdient meer. In de oorlog heeft hij veel mensen, vooral van Joodse komaf, een onderduikadres bezorgd. Onze woning diende als een doorgangshuis voor onderduikers en al deze inspanningen hebben hem uiteindelijk het leven gekost. Daarom vind ik dat hij niet vergeten mag worden.” 

En met die constatering was iedereen het wel eens. Zeker ook Rob Hompes, voor wie Chardon bij de familie Jongeleen een onderduikadres wist te vinden: “Ik heb mijn leven aan Chardon te danken. Ik was vier maanden oud toen ik op 28 juli 1943 door studenten uit Amsterdam via Utrecht naar Delft gebracht ben. Daar ben ik opgevangen door Kees, die een adres voor me had. Een herinnering aan hem is tijdens mijn reis naar Israël in 1967. Ik was bij de Heldenlaan op Yad Vashem, waar veel mensen die in de oorlog Joden geholpen hebben herdacht worden. Mijn rugzak knelde en mijn veter zat los. Ik besloot even door te lopen, maar niet veel verder ging ik toch mijn veter maar strikken. Ik zat op de grond en keek op. Ik bleek recht voor het bordje waarmee Kees Chardon daar geëerd wordt te zitten.” 

Ook Joop de Blij, schrijver van het boek Oorlog en Verzet in de Prinsenstad, vindt de geste van de familie Vervoort een terechte. “Want Chardon was samen met Aad van Rijs en Jan van der Sloot toch wel het brein achter het verzet in Delft. Toen ik aan m’n boek ging werken, stuitte ik al snel op de naam van Kees Chardon en als je dan wat dieper graaft, blijkt uit de verhalen wel dat het een bijzondere man geweest is.” 

Voor Margreet de Bruin-Chardon is de onthulling van de plaquette een soort van gerechtigheid. De inmiddels 85-jarige jongste zus van Chardon herinnert zich haar broer als een heel sociaal en intelligent mens. “Al op zijn twintigste was hij Meester in de Rechten. Hij heeft een jaar als advocaat gewerkt, maar rolde daarna al snel het verzet in en daar lag zijn prioriteit. Hij had een hekel aan geweld en wilde altijd maar mensen helpen. Zelfs in het concentratiekamp gaf hij nog van alles weg. Hierdoor is hij zo verzwakt, dat hij het niet heeft mogen overleven. Maar door alles wat hij gedaan heeft, is zijn leven in ieder geval niet voor niets geweest.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12