Wim de Koning weet wat Fortuna/Tempus nodig heeft om topclub te blijven

Algemeen

Wim de Koning weet wat hij wil. Niet alleen als Gemeenteraadslid voor Stadsbelangen, maar ook als voorzitter van Fortuna/Tempus.

DELFT – Wim de Koning nam deze zomer bij Fortuna/Tempus de voorzittershamer over van Jan Preuninger, die jarenlang de eerste man was van de Delftse korfbalclub.

Wim de Koning is geen onbekende bij Fortuna/Tempus. Hij komt er al sinds zijn dochter er op jonge leeftijd begon met korfballen. Zelf verkeerde hij oorspronkelijk meer in de turn- en voetbalwereld. “Tot mijn zestiende heb ik geturnd, daarnaast heb ik bij DHC gevoetbald. Toen ik voor het eerst hier kwam dacht ik: Wat is dit voor sport? Je mag elkaar niet eens aanraken. Ik vond het toen ook een moeilijke sport om te volgen.” Toch kreeg ook het korfbal hem in zijn greep, niet in de laatste plaats door het sociale gebeuren rond het sporten. 

De laatste jaren richtte hij zich vooral op het maken van films tijdens wedstrijden van de hoofdmacht. Dat is, in het hedendaagse korfbal, geen onbelangrijke taak. Steeds vaker worden er in het topkorfbal video-analyses van wedstrijden en spelers gemaakt, zo ook bij Fortuna/Tempus. “We zijn in overleg met Ortec TSS”, vertelt De Koning. “Samen zijn we een pilot voor een video-analyse aan het opstellen.” Tijdens het onlangs gehouden Fortuna Korfbal Spektakel had elke deelnemende ploeg een eigen cameraman met bijbehorende laptop, waarop de beelden direct konden worden teruggezien. “We kunnen alle momenten van de spelers in één keer terugzien”, vertelt De Koning enthousiast verder. “Met zo’n video-analyse kun je goed zien hoe effectief je als speler bent. Zo’n beeld is heel confronterend. Er staat precies op hoe je bijvoorbeeld een oefening uitvoert. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van een speler. Daarom willen we het ook voor de jeugd gaan gebruiken.” 

Ortec is al langer in de sportwereld actief. “Ze wilden zien hoe effectief alles gebeurt”, legt de 51-jarige Delftenaar uit. “Dat begon met zwemmen, en later ook met volleybal.” Ook in de hockeywereld is het toepassen van videoanalyses niet ongebruikelijk. “Het moet”, vindt De Koning, “niet de boventoon voeren. Maar video’s geven wel heel direct inzicht in de effectiviteit van een speler.”

Geen benul
Deze zomer verliet Jan Preuninger dus na jaren trouwe dienst het rode pluche van de voorzittersstoel. “Hij was een hele sociale en betrokken voorzitter”, zegt De Koning over zijn voorganger, die de succesjaren van Fortuna/Tempus van dichtbij meemaakte. “Net als ik kijkt hij naar waar de compromissen liggen. Hij weet heel veel van deze vereniging en heeft alles gedaan. Er zit zó veel kennis over Fortuna/Tempus in hem, dat mis ik. Zijn kennissenkring binnen Fortuna is ook veel groter dan die van mij. Maar gelukkig kan ik altijd een beroep op hem doen.” 

Een prima voorzitter dus, benadrukt De Koning nog eens, maar toch kon het geen kwaad om het één en ander te veranderen in het kader van de vereniging. Het ‘oude bestuur’ werd volgens De Koning geconfronteerd met de tekortkomingen van het complex zelf. Het onderkomen van Fortuna/Tempus, aan het einde van de Schoemakerstraat, is namelijk redelijk verouderd en de kleedkamers, om maar wat te noemen, zouden wel een verbouwing kunnen gebruiken. “Jan Preuninger is daarom voorzitter van de Werkgroep Complex geworden. Wij kunnen ons daardoor helemaal richten op het besturen van de vereniging. Dat is de winst.” 

Voor dat besturen van de vereniging heeft De Koning ambitieuze plannen. “We zijn bezig met een jeugdplan”, vertelt hij. “Als Fortuna/Tempus hebben we bovendien de nodige uitstraling naar de regio toe, dat moeten we onderhouden. En we moeten zorgen dat de goede spelers hier blijven. Dat kunnen we bereiken door als vereniging kwaliteit te leveren.” Ook wil hij meer duidelijkheid scheppen. “Toen ik hier kwam had ik geen benul wie waar verantwoordelijk voor is. Via de overlevering van verhalen wordt dat wel steeds duidelijker. We hebben ook een hele goede website, maar daar staan geen statuten op. Op dat gebied, en op het gebied van communicatie, moeten we nog wel verbeteren.” 

Sportief gezien wil hij dat Fortuna/Tempus één van de topploegen in het Nederlandse korfbal is en blijft. Ook een kampioenschap in Ahoy’ zou hij niet verkeerd vinden. “Maar dan moet er, denk ik, wel een nieuwe lichting komen”, voegt hij eraan toe. Want als het aan De Koning ligt, gaat Fortuna/Tempus zo veel mogelijk spelers uit eigen jeugd voor de hoofdmacht gebruiken. “Daarom moeten we een goed opleidingsplan hebben”, slaat hij een bruggetje. “Zodat zij later in het eerste komen. Als er één of twee doorstromen is het veel, maar dat moet wel het streven zijn. Dan krijgen we een dusdanig regionale uitstraling dat anderen hier willen sporten.” 

Het grootste deel van de jeugdspelers zal het eerste overigens niet halen, weet ook De Koning. “Maar daarom moet je wel iedereen goede trainers, een goede accommodatie, goed materiaal, goede trainingstijden en een goede sportcultuur aan kunnen bieden. Al die spelers zijn namelijk het fundament van je vereniging. Als wij alle teams, ook de lagere en de jeugdteams, deze faciliteiten kunnen bieden, dan ben je als totale vereniging goed op orde.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12