Mooi zaalhockey is niet lelijk, zeker niet als het goed wordt uitgevoerd

Algemeen

DELFT – Bij sommige verenigingen wordt zaalhockey nog altijd gezien als een soort bezigheidstherapie om de wintermaanden mee door te komen. Bij Hudito niet. De roodzwarten komen in de zaal nu al voor het tweede achtereenvolgende jaar uit op het hoogste niveau. En niet zonder succes.

Vorig weekend versloeg Hudito in Eindhoven vrij verrassend de heren van Den Bosch. Ook het Tilburgse Were Di werd aan de Delftse zegekar gebonden. Volgens coach Jan Frank de Vries was het zaalhockey ook bij Hudito altijd een ‘onderschoven kindje’, maar wordt er nu binnen de vereniging steeds meer aandacht aan besteed. “Dit jaar hebben we het nog beter en professioneler aangepakt.” Want, weet de 31-jarige coach, zaalhockey leer je alleen door veel te trainen en veel wedstrijden te spelen. “Dit jaar zijn we eerder begonnen met trainen. Zodra de laatste bal van het veld afrolde zijn we de zaal ingegaan.” 

In de zaal waant Hudito zich in de underdog-rol. De meeste ploegen die in de zaal in de Hoofdklasse uitkomen spelen namelijk ook op het veld op het hoogste niveau. In tegenstelling tot Hudito, dat na de degradatie van vorig seizoen genoegen moet nemen met een rol in de Eerste Klasse. 

De underdog-positie van het zaalhockeyteam van Hudito heeft zo zijn voordelen, weet coach De Vries inmiddels. “Ze zullen ons eerder onderschatten dan overschatten”, zegt hij. En: “Wij hebben niks te verliezen, terwijl onze tegenstanders tegen ons alles te verliezen hebben. Ik zie het wel als een voordeel. Op het veld wil iedereen van ons winnen, omdat we na de degradatie als titelkandidaat worden gezien. In de zaal kunnen we met een open vizier de wedstrijden ingaan om met zo goed mogelijk spel punten bij elkaar te sprokkelen.”

Ondanks de goede voorbereiding en de underdog-rol had De Vries niet verwacht dat Hudito vorige week zaterdag hockeygrootmacht Den Bosch met 5-3 zou kloppen. Ook met de gedeelde eerste plaats van Hudito had De Vries niet direct rekening gehouden. “We moeten nu met beide benen op de grond blijven”, zegt De Vries. “Daar hoef ik mijn spelers niet op te wijzen. Door keihard te werken moeten we de komende weken de punten blijven vergaren.” Het doel is namelijk om op de vierde plek of hoger te eindigen, zodat Hudito geen promotie/degradatie-wedstrijden hoeft te spelen en ook de volgende winter weer in de Hoofdklasse uitkomt.

Totaal ander spel
Mooi zaalhockey is niet lelijk, weet De Vries. Goed, het is een totaal ander spelletje met ook andere regels, maar de snelle acties kunnen soms oogstrelend mooi zijn. “Ik ben er zelf een enorme fan van”, zegt hij. “Mits goed uitgevoerd kan het zelfs leuker zijn dan veldhockey. Het is meer een spektakel, er gebeurt meer.” Die mening deelt niet iedereen. “Het is een teken aan de wand dat van alle grote Haagse clubs alleen HDM meedoet”, constateert De Vries. “De ene club pakt het heel serieus aan, de andere niet. De Bond probeert er de laatste tijd wel steeds meer aandacht aan te besteden, dus ik denk dat het nog wel zal groeien.” 

Volgend weekend spelen de heren van Hudito de volgende vier wedstrijden. De tegenstanders heten dan Oranje Zwart, Were Di, Rotterdam en HDM. De Vries vindt vier wedstrijden niet teveel van het goede. “Op het veld zou dat wel zo zijn, het is zelfs onmogelijk. Met voldoende spelers is het in de zaal echter prima te doen, als je maar genoeg doorwisselt.” Bang voor blessures, die later in het veldseizoen misschien slecht van pas gaan komen, is hij dan ook niet. “Zo lang je fit bent denk ik niet dat de kans op een blessure groter is dan bij andere vormen van bewegen”, besluit De Vries. (JN) 


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12