Durf door te stromen naar Harnaschpolder Delft, de Gemeente staat garant

Algemeen

Tijdens een informatiebijeenkomst in 'Delft Bouwt' kunnen inwoners van Delft zich laten informeren over de gunstige voorwaarden om door te stromen naar de nu in aanbouw zijnde wijk Harnaschpolder Delft. (foto: Charles Borsboom)

DELFT – De bouwwerkzaamheden in de Harnaschpolder zijn in volle gang. Hier staat straks een nieuwe Delftse wijk met 1300 woningen in een groene en waterrijke omgeving.

Harnaschpolder Delft biedt voor Delftenaren prima mogelijkheden om door te stromen, om een volgende stap te zetten in hun wooncarrière. Voor Delftenaren die met dit idee rond lopen is er in 'Delft Bouwt' op woensdagavond 17 februari a.s. de informatiebijeenkomst ‘Doorstromen naar Harnaschpolder Delft’. Deze avond is een goede manier om u te oriënteren op uw mogelijkheden nu en in de toekomst in dit nieuwe stukje Delft. Daarnaast kunt u zich laten informeren over de verkoopkansen van uw huidige woning, ook al heeft u nu (nog) geen concrete verhuisplannen. De avond begint met een korte presentatie door wethouder Ronald Vuijk over het belang van Harnaschpolder en de doorstroomeffecten die deze wijk heeft. Vuijk: “Deze wijk is bedoeld om meer woningtypen aan de woningvoorraad in Delft toe te voegen. Hiermee wordt voorkomen dat mensen met middeninkomens naar omliggende gebieden verhuizen. Veel van deze mensen willen graag in Delft blijven wonen, maar er was tot nu toe onvoldoende aanbod om deze bijzondere doelgroep te bedienen. Deze wijk is een pareltje met soms zelfs unieke woningbouw. De bijzondere waterwoningen, bijvoorbeeld, waarvoor bij de ontwikkeling uitstekend gebruik is gemaakt van de kennis en kunde van de TU Delft. Het zijn heel nieuwe woningtypes, niet alleen voor de wijk, maar voor de hele stad.” 


Nationaal Verkoop Garantiefonds
De waterwoningen zijn een illustratie van het bijzondere karakter van Harnaschpolder Delft. De wijk gaat in totaal 1300 woningen in het duurdere segment tellen en die zijn natuurlijk niet allemaal zó revolutionair. Ze zijn wèl dermate riant en comfortabel dat de doelgroep van middeninkomens uitstekend bediend kan worden. Toch zitten we nog wel met de nasleep van de financiële crisis. Hierdoor is het vertrouwen bij de consument nog niet al te groot en wacht men liever nog even met het kopen van een nieuw huis. ‘Verkoop ik mijn huidige woning wel?’ is een vraag die bij veel mensen speelt. De Gemeente Delft en de andere betrokken partijen bij Harnaschpolder Delft willen hier een oplossing voor bieden. Het gaat om een garantieregeling, die tijdens de informatiebijeenkomst in Delft Bouwt uitvoerig toegelicht wordt. “Het komt erop neer dat men een woning koopt in de nieuwe wijk, met de garantie dat zijn oude woning overgenomen wordt”, zegt Sander Berkhout, projectleider Harnaschpolder Delft. “Uiteraard moet men zelf zijn uiterste best doen om het te verkopen, maar als dat niet lukt wordt het huis gegarandeerd overgenomen.” 

Bij de keuze voor deze maatregel stonden de Gemeente en de projectontwikkelaars samen met de banken voor een keuze: zelf een fonds oprichten of aanhaken bij het Nationaal Verkoop Garantiefonds. Er is gekozen voor het laatste, waarin alle samenwerkende partijen hun rol kunnen hebben. “Om in aanmerking te komen voor de garantiestelling moet men wel aan een aantal criteria voldoen”, gaat Berkhout verder. “De regeling geldt alleen voor inwoners van Delft en de achter te laten woning is goedkoper dan de nieuwe woning. We gaan het bovendien eerst uitproberen voor het Delftse Groen-project. Als het een succes blijkt te zijn, rollen we het uit voor de hele Harnaschpolder.” 


Beweging op woningmarkt
De Gemeente Delft heeft ervoor gekozen actief met de moeilijke economische situatie om te gaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat er nu in het nieuwe gebied aan projecten wordt gebouwd waarvan nog niet het minimale percentage (70 procent) is verkocht. Dat is een bewuste keuze, net zoals het naar voren halen in de planning van bepaalde projecten, zoals de Brede School en de waterwoningen. Ook wordt nu al daar waar mogelijk de openbare ruimte ingericht, zodat de eerste bewoners van Harnaschpolder Delft straks niet in een ‘bouwplaats’ wonen. “De garantiestelling is ook een voorbeeld van onze aanpak om de uitwerking van het plan dóór te laten gaan”, zegt Wethouder Vuijk. “Waar dit bijvoorbeeld heel goed heeft gewerkt is in Lansingerland, daar wordt zo’n garantiestelling al toegepast. Het effect is dat men het eerder aandurft om te kopen. Je kunt met meer vertrouwen een nieuw huis kopen als je zeker weet dat je oude huis gegarandeerd tegen een aanvaardbare prijs wordt verkocht. Hiermee kan de beweging op de woningmarkt weer verder op gang gebracht worden. In eerste instantie wordt de garantiestelling als pilot toegepast in het project Delfts Groen in Harnaschpolder Delft. Ik sluit echter niet uit dat de regeling gemeentebreed kan gaan gelden, als er goede resultaten mee worden geboekt.” 

Tijdens de informatiebijeenkomst ‘Doorstromen naar Harnaschpolder Delft’, met tal van presentaties over allerlei onderwerpen, kunnen de bezoekers op een makkelijke manier informatie inwinnen. Tevens is het mogelijk om u direct in te schrijven voor een woning. Uiteraard is er veel gelegenheid tot het stellen van vragen, maar u kunt ook eigen ideeën spuien. De avond wordt gehouden in 'Delft Bouwt' aan de Barbarasteeg 2. Het begint om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. (ML)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12