Korte berichten... zondag 8 november

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van 8 november

TU Delft onderzoekt CO2-opslag door bacteriën

DELFT - De TU Delft neemt deel aan het Europees onderzoeksproject CO2SolStock. Dat richt zich op bacteriën die CO2 uit de atmosfeer kunnen halen en opslaan. In hun natuurlijke omgeving zijn bepaalde bacteriën in staat om CO2 uit de lucht op te nemen, te binden aan calcium en het daarna neer te laten slaan als kalksteen. Uiteindelijk hoopt men te komen tot een testopstelling. Het drie jaar durende project wordt gefinancierd door de Europese Commissie.


Derde toren aan Balthasar van der Polweg

DELFT - Studentenhuisvester DUWO begint opnieuw met de bouw van een studentenflat in de Delftse TU-wijk. Op maandag 9 november a.s. wordt de start van de bouw van een groot nieuw complex aan de Balthasar van der Polweg gevierd. In dit complex kunnen vanaf augustus 2011 in totaal 405 studenten wonen. De ‘derde toren’ aan de Balthasar van der Polweg is een samenwerkingsproject tussen DUWO en woningcorporatie Laurentius uit Breda. Laurentius zorgde voor de collegiale financiering van het project en DUWO bouwt, verhuurt aan studenten en beheert. De locatie werd ter beschikking gesteld door de TU Delft. Het nieuwe gebouw, dat met 55 meter het hoogste studentencomplex van Delft wordt, werd ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond uit Rotterdam. Het ontwerp borduurt qua thema voort op de twee al bestaande torens aan de Balthasar van der Polweg uit 1997, die destijds de naam ‘Fier over water’ meekregen, omdat ze zwevend boven het water werden gebouwd. Ook de nieuwe toren - hoewel totaal anders van uiterlijk - hangt als en soort brug over het water heen.


Chemocar volgend jaar niet meer door Delft

DELFT - De Gemeente Delft stopt met het inzamelen van Klein Chemisch Afval via de chemocar. Steeds minder inwoners brengen hun chemisch afval naar de chemocar. Omdat de lijst met producten die bij de chemocar gebracht mogen worden steeds korter is geworden, is de inzameling via de chemokar steeds minder efficiënt. Vanaf januari 2010 kunnen bewoners hun Klein Chemisch Afval naar het KCA-depot op het afvalbrengstation aan de Voltaweg 11 brengen. Dat is van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.00 uur geopend.


Gemeente betaalt mee aan Delfts groene daken

DELFT - Delftse particuliere woningeigenaren, non-profitorganisaties en bedrijven kunnen vanaf half november bij de Gemeente Delft subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groendak op hun pand. Met de groene daken wil de Gemeente het groenoppervlak in de stad vergroten om zo de luchtkwaliteit te verbeteren en de afvoer van regenwater te vertragen. Particuliere woningeigenaren krijgen per vierkante meter aangelegde extensieve groendak-voorziening 25 euro subsidie. Non-profitorganisaties en bedrijven krijgen 50 procent van de kosten vergoed tot een maximum van 25 euro per vierkante meter aangelegde extensieve groendak-voorziening. Om de subsidie te krijgen, moet minimaal 6 vierkante meter van het dakoppervlak zijn beplant. De Gemeente heeft voor dit kalenderjaar 50.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor de aanleg van sedum-en grasdaken, waarvan 25.000 euro voor particuliere woningeigenaren en 25.000 euro voor non-profitorganisaties en bedrijven. Het subsidieplafond voor 2010 bedraagt 100.000 euro. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en de subsidieaanvraag mailen naar milieu@delft.nl.



Zes elektirische scooters voor toezichthouders

DELFT - Het College van B en W heeft besloten om gemeentelijke voertuigen van Toezicht en Handhaving te vervangen door milieuvriendelijke elektrische scooters. De zes scooters worden in het eerste kwartaal van 2010 in gebruik genomen. De voertuigen zijn qua prijs vergelijkbaar met de brandstofscooter en ze zijn schoon en stil. Eén van de scooters krijgt een snellaadfunctie waardoor deze in 15 minuten is op te laden.



Plasterk opent Nanolaboratorium van TNO en TU Delft

DELFT - Minister Plasterk van OCW opende afgelopen woensdag het ultramoderne Van Leeuwenhoek Laboratorium. Dit hightech-complex, een gezamenlijk initiatief van TNO en de TU Delft, bestaat uit een combinatie van cleanrooms en trillingsvrije laboratoria. Het is met meer dan 300 gebruikers, 6000 vierkante meter labruimte en 3000 vierkante meter aan cleanrooms één van de grootste onderzoeksfaciliteiten op het gebied van nanotechnologie in Europa.



Zeventien Veni's voor TU Delft

DELFT - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan zeventien jonge Delftse onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. Met dit bedrag, van maximaal 250.000 euro per onderzoeker, kunnen ze drie jaar lang ideeën ontwikkelen en onderzoeken. Met zeventien Veni's doet Delft het heel goed in deze subsidieronde; de TU deelt de 'eerste plaats' met de Universiteit Leiden.



Laura Pierik is de eerste Jeugddijkgraaf van Nederland

DELFT - De 17-jarige VWO-scholiere Laura Pierik uit Den Haag is de eerste Jeugddijkgraaf van Nederland. Woensdag werd ze aan het grote publiek voorgesteld. Laura gaat aan het werk voor het Hoogheemraadschap van Delfland en ze treedt als landelijk ambassadeur van de Unie van Waterschappen op. Ze is gekozen uit tientallen kandidaten tussen de 12 en 18 jaar die bij het Hoogheemraadschap van Delfland hebben gesolliciteerd op de functie. Laura adviseert Delfland het komende jaar bij de uitvoering van het educatiebeleid en ze ondersteunt dijkgraaf Michiel van Haersma Buma bij zijn ceremoniële taken op het gebied van jeugd en water.



Nieuwe wijsjes klinken uit de Nieuwe Kerk

DELFT - De stadsbeiaardiers Henk Groeneweg, Marianna Marras en stadsuurwerkmaker Tjan van Loenen hebben de Nieuwe Kerk aan de Markt een nieuw geluid gegeven. De speeltrommel uit 1663 is onlangs van nieuwe wijsjes voorzien.

Even rechtzetten

DELFT – In de Delft op Zondag van 1 november stond op de pagina over de Delftse binnenstad een bericht dat Sinterklaas op zaterdag 21 november a.s. rond kwart over één bij de Oostpoort aan wal gaat. Dat klopt niet helemaal. De Sint gaat namelijk bij de Oostsingel aan wal. 

Modeshow bij Terre des Hommes

DELFT – In de winkel van Terre des Hommes aan de Nieuwe Langendijk 33 is op zaterdag 21 november a.s. vanaf 14.00 uur een modeshow met winter- en feestkleding. Na afloop is er gelegenheid om de geshowde kleding te kopen. Ook voor de Sint en de Kerstman zijn er leuke cadeautjes te vinden. Alle inkomsten van de winkel komen ten goede aan projecten van Terre des Homme. Kijk voor meer informatie over de projecten op www.terredeshommes.nl. 


Wat zijn uw munten waard?

DELFT – In de Altenahoeve aan de Kasteelwerf 1 in Delft is op maandag 23 november a.s. van 13.00 tot 17.00 uur een kosteloze taxatie van munten, penningen en bankpapier. Geïnteresseerden kunnen zich hier bovendien laten informeren over inlevering voor internationale muntveilingen en over eventuele contante verkoop.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12