Buurtbewoners zijn positief over mogelijke komst van Serpo

Algemeen

Iedereen kon van 1993 tot en met 2009 bij Serpo genieten van allerlei soorten reptielen. (foto’s: Koos Bommelé)

DELFT – Omwonenden van het voormalige Techniekmuseum zijn positief over een mogelijke komst van Reptielenzoo Serpo. Zij zien nauwelijks redenen waarom Serpo zich níet aan de Ezelsveldlaan kan vestigen. Vorige week gaf Serpo-directeur Walter Getreuer in deze krant dat hij het wel ziet zitten om met zijn reptielenzoo terug naar Delft te komen. Nadat in Serpo in 2009 moest wijken voor de bouw van de Spoortunnel, zitten zo’n zeshonderd reptielen op een tijdelijke locatie in Den Haag.

Plannen om Serpo in andere gemeenten op te zetten, mislukten jammerlijk. Nu Dansschool Wesseling zich níet meer in het voormalig Techniekmuseum mag vestigen, hoopt Getreuer dat hij dit monumentale pand mag kopen of huren. 

De buurt hoopt dit ook. Belangenvereniging Zuidpoort is zelfs van plan om dit in een brief aan de Gemeente Delft kenbaar te maken, laat hun secretaris Floris le Conge Kleyn weten. “Ik heb daar een paar maanden terug met Walter Getreuer over gesproken. Ik had hem toen beloofd dat we de Gemeente Delft zouden laten weten dat Belangenvereniging Zuidpoort positief tegenover de komst van Serpo staat. Dit gaan we binnenkort alsnog doen.”

Twee maanden geleden vergaderden de leden van de belangenvereniging over de komst van Serpo. “De meesten stonden daar positief tegenover. Er is altijd wel iemand die zegt: ‘En wat als er een slang ontsnapt?’, maar de rest was positief. Serpo past hier ook perfect. Ik kan me voorstellen dat er méér zit achter zo’n reptielencentrum. Serpo valt bovendien binnen de functie van ‘sociaal culturele bestemming’, dus het bestemmingsplan hoeft niet te worden aangepast.”
Dannie van Seters was één van de eerste bewoners van het Museumhof en is vice-voorzitter van Belangenvereniging Zuidpoort. Serpo zorgt volgens hem niet voor lawaai en overlast en is dus welkom in de buurt. Dat was in het geval van Dansschool Wesseling wel anders. “De dansschool en het partycentrum en de bezoekers daarvan zouden voor enorme overlast hebben gezorgd.” Serpo zal echter alleen overdag geopend zijn. “Wat ik lees en om me heen hoor is dat de mensen hier in de buurt enorm geïnteresseerd zijn over Serpo als nieuwe trekpleister van Delft. Geweldig.” Bezwaren zijn er nauwelijks, denkt ook Van Seters. “We zouden erop tegen zijn als er straks meer bussen over de nu al gevaarlijke kruising van de Ezelsveldlaan en de Kruistraat gaan rijden. Als er voor de deur van het voormalige Techniekmuseum een stopverbod komt, kan ik me niet voorstellen dat er enige overlast ontstaat.” Bovendien: “Het Techniekmuseum zorgde ook nooit voor overlast, terwijl daar ook veel schoolreisjes kwamen. Serpo ligt in lijn met wat er voorheen was.”

‘Goede toeristentrekker’
Ook op de website www.delftopzondag.nl werd afgelopen week positief gereageerd over een terugkeer van Serpo naar Delft. Daphne reageert hier dat ze het ‘geweldig’ zou vinden als Serpo terugkomt. “Het is een goede toeristentrekker, een ideaal dagje uit voor jong en oud en heel educatief. Delft zou flink misslaan als ze deze kans niet aangrijpen!” Stan van den Heuvel is meerdere keren speciaal voor de reptielen van Serpo naar Delft gekomen, schrijft hij. “Prachtige beesten vind ik het. Daarnaast is Delft uiteraard een prachtige stad. Een dagje Delft is op deze manier zo gepland natuurlijk.” 

Anneke vindt dat het de Gemeente Delft zou sieren als ze Serpo de helpende hand toesteken om terug naar Delft te keren. “Het heeft Walter Getreuer de afgelopen jaren na de verhuizing naar een noodlocatie handen vol met geld gekost, want de reptielen moeten wel worden gevoed en verzorgd. Er zijn geen inkomsten om dit te compenseren. De Gemeente Delft heeft altijd gratis gebruikgemaakt van Serpo en doet dat nog steeds. Gevonden slangen en andere reptielen vinden de weg naar Serpo. Daar mag wel een iets tegenover staan, lijkt me.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12