Afbeelding

World=U laat jongeren nadenken over de wereld van morgen

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 22 |

Daantje Rijnja, Julia Schraven, Pascal Juliea, Rachel Tucker, Fikri Ait Rian en Ruben de Haan (van links naar rechts) vormen samen het World=U-team van Rabobank Zuid-Holland Midden. (foto: Koos Bommelé)

DELFT - Innovatief, duurzaam en vooral ook creatief denken: het is iets wat dagelijks door de vele ondernemers in het pand van YES!Delft gebeurt. Er was dan ook geen betere locatie te bedenken om de jongeren van World=U hun presentaties te laten houden.

Het idee van World=U, een gezamenlijk initiatief van de Rabobank, Stichting Nederland in Dialoog en het Wereld Natuur Fonds, is om betrokken jongeren bij elkaar te brengen en te laten nadenken over maatschappelijk verantwoorde initiatieven. Zo kregen de zeven jongeren van het World=U team van Rabobank Zuid-Holland Midden de opdracht om zich in groepjes te buigen over innovatieve ideeën op het gebied van klimaat, voedsel of geld en waarden.
“Het leek ons een prima idee om jongeren over deze thema’s na te laten denken”, vertelt Marco Hofland, directievoorzitter van Rabobank Zuid-Holland Midden. “Jongeren hebben vaak een onbevangen blik en worden niet geremd door ervaring, waardoor er heel goede creatieve ideeën kunnen ontstaan. Veel mensen zeggen wel dat jongeren de toekomst hebben, maar zoeken die ook vooral in de toekomst. Wij willen horen hoe ze nu denken.”
Dat er onder de jeugd genoeg goede ideeën leven, bleek dinsdag wel bij de presentaties, die de jongeren voor een groep geslaagde ondernemers hielden. Er werden drie ideeën uit de doeken gedaan, waarna de ondernemers de jongeren van tips voorzag om de business case uit te kunnen werken.


De jongeren konden zichzelf opgeven voor World=U. “Mijn moeder zag een berichtje op Twitter voorbijkomen en dacht dat het wel wat voor mij was. Ik was meteen enthousiast en heb me opgegeven. Dit is een unieke kans en ik vind het hartstikke leuk. Uiteindelijk hebben we drie groepjes gevormd, die allemaal een eigen concept hebben uitgewerkt. Ik ben met Daantje gaan samenwerken.”
“Het was de afgelopen dagen best wel stressy”, blikt lotgenote Daantje Rijnja na een geslaagde presentatie terug. “Maar uiteindelijk was het gewoon hartstikke leuk om hier een presentatie te mogen houden. Ik vind het ook bijzonder dat de ondernemers de moeite hebben genomen om hierheen te komen. We hebben goede tips gekregen en we gaan ze zeker gebruiken bij het verder uitwerken van de ideeën.”
Daantje en Ruben hielden hun presentatie over een mobiele app die in horecagelegenheden gebruikt kan worden en papierverspilling tegengaat en de gast ook nog inzicht geeft in het verantwoorde karakter van de maaltijd. Het tweede groepje, bestaande uit Pascal Juliea en Fikri Ait Rian bedacht een systeem waarin mensen afzien van hun kerstpakket en het aan minder bedeelden schenken. Het laatste groepje, dat gevormd werd door Aron van Wijk, Julia Schraven en Rachel Tucker, bedacht een app gericht op fashion die vooral inspeelt op het consuminderen.


Al met al werd het voor zowel de ondernemers als voor de jongeren een inspirerende avond. “Want ook de ondernemers werden aan het denken gezet en kregen nieuwe inzichten. Ik vind het bijzonder om te zien wat voor energie er vrijkomt als je die verschillende mensen bij elkaar zet. Je kan dan ook niet anders dan concluderen dat dit een zeer geslaagde avond is.”
De presentatie-avond was een volgende stap in de ontwikkeling van het World=U team. De volgende stap is de keuze voor één van de concepten. Dit concept wordt door het gehele team verder uitgewerkt en uiteindelijk gepresenteerd bij de landelijke afsluiting van World=U, waarbij alle teams uit heel het land laten zien wat zij hebben bedacht.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12