Dames 1 van Handbalvereniging Schipluiden: trapje lager wel succesvol?

Aanvoerster Hanna de Blaeij en de keepster Saskia Haring, van H Dames 1 van Handbalvereniging Schipluiden. (foto: Esther van Winden)

SCHIPLUIDEN – Het Dames Senioren 1-team van Handbalvereniging Schipluiden doet het goed in de eerste klas. In de zaalcompetitie staat het team op een gedeelde tweede plaats.

Hannah de Blaeij (24) is de aanvoerster van het team en Saskia Haring (20) de keeper. Vorig jaar speelde DS1 regionaal, een klasse hoger. Daar was het team eigenlijk te hoog ingedeeld, maar dat was 'de schuld' van een ouder team. “Dat eerdere team wist het zo ver te schoppen, maar er is toen zo veel veranderd in het team dat het voor ons nu te hoog is”, zegt Hannah de Blaeij. “Wij hebben daar heel erg veel van geleerd, maar het was wel pittig. Nu spelen we weer in de eerste klas. Dat is meer ons niveau. En we zijn nu goed op elkaar ingespeeld”, geeft Saskia Haring aan. De doelstelling dit jaar is de top drie behalen in de zaalcompetitie. Dat moet kunnen met het jonge team dat toch ook al ervaring heeft. “Er is kans op kampioenschap. We zijn nog niet op de helft, maar we staan wel in de top drie”, zegt Hannah.

Het damesteam traint twee keer in de week, anderhalf uur. “In juli trainen we drie keer per week, twee uur lang”, zegt Hannah. “Om na de zomerstop van anderhalve maand er weer even in te komen. De eerste wedstrijd vindt vaak al in augustus plaats.” De training begint altijd met een warming-up en daarna wordt de keeper even warm gespeeld. Trainer/coach, Ben van der Lans bekijkt het team waar ze de eerstvolgende wedstrijd tegen spelen en hij past de trainingen daar op aan. Soms wordt er getraind om de snelheid te bevorderen en soms worden er acties en wissels geoefend. “Naast de warming-up staan geen vaste activiteiten gepland voor de training”, vertelt Saskia.

Eva Stas is de begeleider van het team. Zij houdt in de gaten hoe het met het team gaat. “Eva houdt de statistieken bij en ze ondersteunt de coach”, vertelt Hannah. “Ze kijkt ook een beetje naar de status van het team en als we soms wat te veel over andere dingen kletsen, zet ze ons weer even op scherp”.

Positie
Saskia voelt zich in het doel het best op haar plaats. Vanaf het moment dat ze begon met handballen is ze al keeper. “Ik krijg geen gerichte keeperstraining. Ik heb het wel gehad, maar nu geeft de trainer aanwijzingen en tips tijdens iedere training en dat bevalt mij prima”. Hannah speelt, sinds ze bij Schipluiden is komen handballen, in de linkeropbouw. “Ik heb altijd middenopbouw gestaan, maar dat is een gewild plekje en de linkeropbouw werkt voor mij ook goed”.

Hannah heeft eerder gehandbald in Hellevoetsluis. Toen ze in Delft ging wonen heeft ze zich bij Schipluiden aangesloten. “Ik wilde wel erg graag blijven handballen, maar van Delft naar Hellevoetsluis is wel ver”, vertelt Hannah. “De dames bij Schipluiden waren zo open en gezellig toen ik kwam kijken. Ze maakten gelijk een praatje met me en waren geïnteresseerd. Daardoor was de knoop al snel doorgehakt en ben ik bij Schipluiden gaan handballen”. Hannah doet nu zo’n 15 jaar aan handbal. Saskia handbalt van jongs af aan al bij Schipluiden. “Ik ben, denk ik, toen ik zeven jaar was begonnen met handballen, dan speel ik nu dus ongeveer dertien jaar handbal. Ik ben een vloerkeeper. Met de hoge ballen heb ik wat meer moeite”. Volgens Hannah heeft Saskia een echte vechtersmentaliteit: "Ze gaat er voor de volle honderd procent voor.” Hannah zelf vindt de verdediging leuker dan een aanval. “Ik krijg er energie van als ik iemand op een correcte wijze tegen kan houden. Ik blok liever de ballen dan dat ik ze scoor”, Maar: “Samen met een teamgenoot naar het doel en ervoor zorgen dat er gescoord kan worden lukt ook wel. Ik mag alleen wel wat vaker voor mijn eigen kansen gaan, denk ik. Ik ben soms meer bezig met het vrijspelen van iemand anders.”

Voor het buitenseizoen is het kampioenschap al vrij dichtbij. Nu staat Dames1 tweede. “Het zou moeten kunnen dat we in het buitenseizoen kampioen worden. En in de zaal hopen we op een plaats in de top drie”, aldus Saskia. (EvW)Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1