Afbeelding

Tanks, kanonnen en grote legervoertuigen verlaten de stad

Algemeen

Editie: Week 36, Jaargang 20 |

Het transport van de inventaris van het Legermuseum ging maandagmiddag niet helemaal goed. Op de Zuidwal zakte een gewondenrijtuig van het leger van de ondersteuning op een dieplader af. Er moest een kraan van de Koninklijke Saan aan te pas komen om het rijtuig weer op de dieplader te krijgen. “Een laatste protest van de verhuizing uit Delft”, grapt ooggetuige Ernst Neher. (foto: Ernst Neher)

DELFT – De laatste objecten uit het Legermuseum worden in de eerste twee weken van september verhuisd. Afgelopen maandag vertrokken de mooiste museumstukken uit de stad waar ze jarenlang bekeken en bewonderd zijn.
Het gaat tijdens dit laatste deel van de verhuizing niet om de meest kinderachtige spullen. Voertuigen, tanks, kanonnen en wagens van groot formaat die niet meer kunnen of mogen rijden werden voor het oog van vele Delftenaren de stad uit gereden. Een spektakel dus! Afgelopen maandag werden eerst de kleinere objecten uit het voormalige museumgebouw aan de Korte Geer getakeld. Deze werden in containers naar Soesterberg vervoerd, waar ondertussen hard wordt gebouwd aan het nieuwe Nationaal Militair Museum.
Aanstaande maandag is het de beurt aan de grote objecten. Op de hoek van de Oude Delft en de Kapelsbrug wordt dan een 400-tons hijskraan geplaatst. In het water tussen het museum en de Zuidwal worden pontons gelegd. De objecten worden vanaf de museumkade op de pontons geduwd, waarna deze overvaren naar de Zuidwal. Daar worden ze door een kraan op Trekker-oplegger-combinaties van de Landmacht gehesen, die vervolgens naar Soesterberg afreizen. Door de werkzaamheden is de Oude Delft tussen de Breestraat en de Zuidwal van maandag 9 tot en met woensdag 11 september afgesloten voor verkeer. Overdag zullen er ook op de Zuidwal stremmingen zijn. Er blijft per richting één rijstrook beschikbaar.
Het Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg worden samengevoegd tot het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM). Dit museum wordt gebouwd op de voormalige vliegbasis Soesterberg en gaat in het najaar van 2014 open. Het verhuizen van de gehele collectie en het voorbereiden van het nieuwe museum vergt veel tijd. Beide musea zijn ondertussen dan ook gesloten om deze operatie uit te kunnen voeren.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12