Afbeelding

Protonenkliniek is een product van een unieke samenwerking

Algemeen

DELFT - In 2017 is Delft de eerste Protonenkliniek in het land rijk. Op dit moment moeten mensen die in aanmerking komen voor een protonenbehandeling naar het buitenland.

Het initiatief van het Leids Universitair Centrum het Erasmus Medisch Centrum en de Technische Universiteit Delft heeft tot gevolg dat zeshonderd van de naar schatting zevenduizend patiënten die voor een protonentherapie in aanmerking komen, in eigen land kunnen worden behandeld.

Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van alle kankerpatiënten moet worden behandeld met behulp van bestralingen. De bestaande methodes zijn voor veel patiënten voldoende effectief, maar soms bevinden tumoren zich te dicht bij cruciale organen of ze zijn ongevoelig voor de straling. In die gevallen kan protonentherapie uitkomst bieden, omdat ze minder schade toebrengt aan gezonde organen in de buurt van de tumor. De protonentherapie voorkomt ingrijpende bijwerkingen die de kwaliteit van leven voor de patiënt sterk verminderen. Bovendien biedt protonentherapie aanknopingspunten om tumorcellen nog effectiever te vernietigen.

Elektrische lading
Protonen hebben een massa en een elektrische lading. Daardoor hebben ze een heel specifieke doordringdiepte in het lichaam. Pas waar ze in het lichaam tot stilstand komen geven ze het merendeel van hun energie af. Door de energie van de protonen precies af te stellen kan de vernietigende krachtprecies worden geconcentreerd in de tumor. Bij de traditionele bestraling met fotonen is dat niet mogelijk. Fotonen geven hun energie veel gelijkmatiger af waardoor ze onderweg veel gezond weefsel beschadigen.
Het is niet toevallig dat het nieuwe Particle Therapy Center in Delft wordt gevestigd. Voor protonentherapie is complexe apparatuur noodzakelijk. Bovendien moet de apparatuur worden geplaatst in een speciaal hiervoor ontworpen gebouw. Daarvoor is veel ruimte en specialistische expertise nodig en die zijn in Delft in ruime mate voorhanden. De TU Delft heeft als een van de weinige instellingen in Nederland al vele jaren ervaring met stralingstechnologie en –veiligheid. Bovendien ligt Delft, geografisch gezien gunstig ten opzichte van de deelnemende medisch centra. Bovendien bevindt het fonkelnieuwe Reinier de Graaf Gasthuis zich in Delft en daarmee gaat HollandPTC nauwe samenwerking aan.

Niet alle soorten kanker
De protonentherapie wordt niet bij alle soorten kanker ingezet. Alleen daar waar bekend is dat de protonentherapie een duidelijk voordeel kan hebben ten opzichte van conventionele therapie zal naar de nieuwe vorm van behandeling worden gegrepen. In eerste instantie komen oog- en longtumoren, tumoren rond de schedelbasis, hoofd-halstumoren, borst-, long-, en prostaatkanker voor behandeling in aanmerking. Per patiënt wordt nauwgezet bekeken of protonentherapieën voordeel biedt ten opzichte van conventionele therapie.
De protonentherapie is wel duurder dan de traditionele bestraling. Dat heeft te maken met de complexe apparatuur die nodig is om protonenbundels te maken. Uiteraard wordt bij Holland PTC alles in het werk worden gesteld om de therapieën efficiënter en daarmee minder duur te maken. Dat is zeker belangrijk in verband met de te verwachten groeiende vraag naar protonentherapie. De Minister van VWS heeft in 2013 vastgelegd dat er in eerste instantie maximaal vier protonentherapiecentra mogen worden gebouwd waar in totaal 2200 patiënten mogen worden behandeld per jaar. 

Behandelingen in HollandPTC vinden te zijner tijd plaats via de aangesloten medische centra, LUMC en EMC.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12