Woonberichten zondag 10 februari

Algemeen

De woonberichten van zondag 10 februari

Kritisch kijken naar hypotheekrente
DELFT – Nu binnenkort de nieuwe WOZ-beschikking (met als peildatum 1 januari 2007) op de deurmat valt, is het een goed moment om even kritisch te kijken naar de hypotheekrente die u als eigenwoningbezitter betaalt. Want een hogere WOZ-waarde betekent voor u misschien wel lagere hypotheeklasten. Vereniging Eigen Huis heeft bij een groot aantal geldverstrekkers onderzocht of het mogelijk is om tussentijds de rente-opslag te laten vervallen als gevolg van waardestijging van de woning. In het overzicht op de website www.eigenhuis.nl kunt u bekijken of en hoeveel uw woning in de periode 2005-2007 in waarde is gestegen.

Nederlander wil zonnepanelen
DELFT – Bijna vier op de tien Nederlanders (37 procent) wil bij aanschaf van een nieuw huis zonnepanelen op de woning. Dit blijkt uit het WoonKennis Jaarrapport 2007, een onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 6.000 Nederlanders. Ruim een kwart zou in een toekomstige woning regenwaterbenutting of een warmte-terugwin-systeem willen hebben. Het is opvallend dat op dit moment de toepassing van energiebesparende methoden in huizen klein is. Momenteel heeft acht op de tien Nederlanders (81 procent) geen energiebesparend systeem. Bij een verhuizing wil ruim 40 procent van de Nederlanders er helemaal geen hebben.

Meer geld voor particulier opdrachtgeverschap
DELFT – Er wordt 8 miljoen euro extra uitgetrokken voor het stimuleren van het gezamenlijk bouwen van woningen door particulieren. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft onlangs het startschot gegeven voor de landelijke kenniscampagne (Collectief) Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in de woningbouw. Deze manier van bouwen is gericht op het benutten en stimuleren van ideeën van bewoners bij de bouwproductie en de woonomgeving. Bewoners worden betrokken bij hun buurt en kunnen meebepalen hoe die eruit moet gaan zien. Bij veel projecten in het land heeft particulier opdrachtgeverschap ertoe geleid dat bewoners ook verantwoordelijkheid nemen voor het beheer van hun woonomgeving. Hiermee is het collectief particulier opdrachtgeverschap ook een belangrijke bouwsteen voor de wijkaanpak. Kijk voor meer informatie op www.iceb.nl

Asbestverwijderingsbesluit
DELFT – Meestal voeren gemeenten die hun sloopvergunning niet op orde hebben ook hun asbesttaken niet goed uit. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-inspectie. Bouwverordeningen zijn niet actueel, sloopformulieren zijn niet aangepast aan de nieuwe asbestregelgeving, vergunningen zijn onvoldoende, asbestcertificaten worden niet gecontroleerd en toezicht ontbreekt. Het Asbestverwijderingsbesluit 2005 schrijft voor dat bij sloop van gebouwen van voor 1994 eerst een asbestinventarisatie plaatsvindt. Het asbest en de asbesthoudende materialen moeten vóór de sloop uit het gebouw worden verwijderd. Zowel de inventarisatie van asbest als de verwijdering ervan mag alleen door gecertificeerde asbestdeskundige bedrijven worden gedaan. Gemeenten moeten bij het afgeven van een sloopvergunning en tijdens de sloopwerkzaamheden controleren of aan die voorwaarden is voldaan.

‘Onderhoud’ is voor verhuurder
DELFT – ‘Onderhoud’ staat op de eerste plaats in het rijtje waarover de Woonbond, de landelijke vereniging van huurders, wordt gebeld. Huurders kunnen een gebrek aan de woning schriftelijk melden aan de verhuurder. Deze moet dat dan herstellen. Huurders zijn zelfs verplicht een eventueel gebrek te melden, of het nu gaat om een kapot gewaaid dakraam, een rot kozijn of om vocht- en tochtproblemen. De regels kunnen niet eenvoudiger en toch wordt de Woonbond er vaak over gebeld. Er zijn verhuurders die uitproberen waar juridisch gezien de grenzen liggen, maar veel verhuurders kennen domweg de regels niet. En soms doet een verhuurder zijn voordeel met die onwetendheid. Juridisch gezien is de huurder alleen verantwoordelijk voor het klein en dagelijks onderhoud, ook wel de kleine herstellingen genoemd. Natuurlijk berekent de verhuurder de kosten van het onderhoud door in de huur, maar je bent als huurder toch bijna altijd goedkoper uit dan de eigenaar-bewoner die zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud van zijn woning. Voor de huurder die niet van klussen houdt, is dat bijzonder prettig.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12