Even bellen met...

Algemeen

Monique van der Steen, vrijwilliger bij School’s Cool Leerlingen die bij hun overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs een steuntje in de rug nodig hebben, krijgen via School’s Cool een mentor. Deze vrijwilliger ondersteunt de leerling van eind groep 8 tot eind brugklas. Monique is mentor en heeft bijna haar eerste mentortraject er opzitten.

- Welke steun heb je aan de leerling gegeven?
“Ik heb mijn mentorleerling veel met zijn huiswerk geholpen. Daarnaast hielp ik ook met praktische zaken, zoals het opvragen van wachtwoorden voor de elektronische leeromgeving of het maken van een boekverslag. En elke week keek ik samen met de leerling naar zijn cijfers, om te zien of er proefwerken ingehaald moesten worden.”

- Is dat eigenlijk niet de rol van zijn ouders?
“Primair is dat natuurlijk wel de rol van de ouders. Ouders in een stabiele thuissituatie met kinderen zonder gedrags- of leerproblemen kunnen dat ook prima. School’s Cool is er voor die leerlingen die niet in zo’n gelukkige situatie zitten. Voor deze kinderen is het fijn als iemand van buitenaf met een frisse blik naar hun schoolprestaties kijkt en met hen meedenkt. Wij gaan trouwens alleen met het kind aan de slag, niet met de ouders.”

- Je betekent vast veel voor deze leerling…
“Tja… ik kom om huiswerk te maken met hem… daar heeft hij natuurlijk niet altijd zin in. Toch merk ik dat hij het erg waardeert dat ik elke week even langskom. Of in zijn eigen woorden: het is geen straf om eens per week met mij te werken.”

- Wat vraagt het mentorschap van jou?
“Ik spreek wekelijks met mijn mentorleerling af. Dan werken we zo’n anderhalf uur. Soms gaan we lekker naar buiten met de hond wandelen. En af en toe plannen we een leuke dag, bijvoorbeeld voor een bioscoopbezoekje. Eens in de zes weken ga ik naar een intervisiebijeenkomst waarbij mentoren ervaringen uitwisselen.”

- Waarom ben je mentor geworden?
“Ik speelde al langer met het idee om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar ik kwam nooit iets tegen dat me echt aansprak. Toen ik van School’s Cool hoorde, heb ik gelijk contact opgenomen. Het leek me fantastisch om kinderen die naar de middelbare school gaan iets extra’s te bieden. En dat is het ook. Ik vind het dankbaar vrijwilligerswerk. Bovendien heeft mijn mentorleerling veel humor. Als ik na een vermoeiende dag op mijn werk met hem aan de slag ga, verdwijnt mijn vermoeidheid als sneeuw voor de zon.”

- Is anderhalf jaar genoeg? Kan de leerling nu op eigen benen staan?
“Anderhalf jaar is genoeg om samen alles een keer te hebben meegemaakt. De leerling weet nu hoe de school werkt en samen hebben we kleine problemen opgelost. Door het samen te doen, stel je een voorbeeld. Ook zijn ouders weten beter hoe de school functioneert. Zij moeten nu samen met hun kind de komende jaren door.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12