Delft sluit zich aan bij JOGG-gemeenten

Algemeen

DELFT - Delft gaat meedoen aan de landelijke JOGG-beweging. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Maandag 12 december gaan wethouder Lucas Vokurka namens de Gemeente Delft en Paul Rösenmoller, voorzitter en ambassadeur van JOGG, die samenwerking bezegelen.

Dat gebeurt om 16.30 uur op de basisschool de Horizon aan de Brahmslaan 42. Uitvoerend projectleider bij de Gemeente Delft is Marjolein Plessius. Zij legt uit waar JOGG voor staat. “JOGG is een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht, een samenwerkingsverband van 27 landelijke organisaties. Zowel vanuit de overheid, het bedrijfsleven als maatschappelijke organisaties. Het gaat om jongeren op gezond gewicht te brengen en houden. We weten inmiddels allemaal dat ernstig overgewicht en obesitas bij kinderen een risicofactor is voor chronische ziekten op latere leeftijd. Eenmaal te zwaar, altijd te zwaar, daar leidt het makkelijk toe. Er zijn de afgelopen jaren veel preventieve maatregelen ontwikkeld, maar de effecten daarvan zijn vaak maar tijdelijk. In Frankrijk is een methode ontwikkeld die tot blijvend effect leidt. JOGG introduceert die methode in ons land. En nu dus ook in Delft.” 

Een makkelijke klus wordt het overigens niet: “Het bestrijden van overgewicht is complex. Het is een groeiend probleem. Overgewicht bij jongeren neemt toe. Ook in Delft heeft 12 procent van de kleuters en 21 procent van de 10-11-jarigen overgewicht,” weet Plessius. Tot nu toe heeft gezondheidsbeleid nog geen halt kunnen roepen aan de toename van overgewicht. Een dag niet bewogen of één ongezonde maaltijd zorgt echt niet direct voor overgewicht. Het probleem zit veel dieper. Daarom is het is een kwestie van lange adem, de aanpak van overgewicht moet echt in de genen gaan zitten om te beklijven. Het moet vanzelfsprekend zijn.” 

JOGG werkt samen met landelijke partners (zoals AH, Unilever, Nutricia, Zilveren Kruis) om de doelstellingen van JOGG tot een succes te maken. “Elke Gemeente die meedoet zoekt daarnaast plaatselijke partners (winkeliers, bedrijven, scholen, kinderopvang, sportverenigingen, gezondheids- en welzijnsinstellingen) om mee te helpen. De partners trekken samen op om gezond gewicht, als onderdeel van een gezonde leefstijl, bij jongeren te bevorderen. Dit resulteert in een meerjarig programma met allerlei acties zoals meer aandacht voor voeding en beweging op school, betere sport- en speelfaciliteiten en voorlichting aan ouders.” 

Er is hoop: JOGG is gebaseerd op het succesvolle Franse initiatief EPODE (het Franse JOGG, red.). Dat programma begon begin jaren negentig en heeft in verschillende EPODE-steden bijna een halvering van het aantal jongeren met overgewicht opgeleverd. Delft start haar JOGG-aciviteiten in de wijken Voorhof en Buitenhof, wijken waar de percentages van inwoners met overgewicht het hoogst van Delft zijn.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12