Niemand echt blij met komst van rivierkreeft naar Delfts water

Algemeen

Ruud Horster stuitte vorige week in de Delftse Hout op deze rode Amerikaanse rivierkreeft, die met zijn scharen de fotograaf op gepaste afstand probeert te houden.

DELFT – Door de steeds zachtere winters heeft de Delftse waterwereld er een nieuwe bewoner bijgekregen: De rode Amerikaanse rivierkreeft. Het dier, dat zo’n zeventien centimeter groot kan worden, wordt in steeds meer wateren in Delft en de regio gezien.

Delft op Zondag-lezer Ruud Horster zwemt al 25 jaar regelmatig in het water van de Delftse Hout. Vorige week dinsdag zag hij er plots één in het gras voorbijschieten. Hij greep direct naar zijn telefoon en maakte er een foto van. “Ik zag dat hij allemaal jonkies met zich meedroeg op zijn lijf”, vertelt Horster. Door de zachtere winters en het rijke voedselaanbod in de Nederlandse wateren, is de voortplanting voor deze nieuwkomer geen enkel probleem. Goed nieuws dus, zou je denken, maar verschillende organisaties zijn toch niet al te blij met zijn aanwezigheid. 

“Dat beestje is wel grappig, maar hij kan onder water flinke schade aanrichten voor de aanwezige flora en fauna”, weet Dirk-Johan Wilhelm van Sportvisserijbelangen Delfland. “En als Hoogheemraadschap zijnde zou ik ook niet blij zijn met zo’n gravertje.” Bovendien heeft deze excoot de inheemse kreeft al bijna verdreven. 

De rode Amerikaanse rivierkreeft eet ongeveer alles wat los en vast zit. Komen ze in flinke aantallen voor, dan kunnen ze hiermee het onderwaterleven flink verstoren. Eitjes van vissen worden opgegeten en ook de waterplanten waar vissen zich voor hun natuurlijke vijanden verschuilen, verdwijnen dan in de maag van de kreeft. “En qua voortplanting zitten ze heel ingenieus in elkaar”, vervolgt Wilhelm, die zich daarom ‘geen zorgen’ maakt dat het dier plots weer uit Nederland is verdwenen. “De omgeving van de Delftse Hout is schitterend voor zo’n dier, die kan zijn geluk daar niet op. Twee jaar terug is er al een keer eentje gezien op het fietspad bij de Tweemolentjeskade. Ik weet wel zeker dat dit niet de enige zijn.” Echt zorgen maakt hij zich niet. “We vertrouwen op de expertise van het Hoogheemraadschap van Delfland, zij zijn als eerste aangewezen om dit probleem aan te pakken.” 

Xans Rodenburg van het Hoogheemraadschap van Delfland zegt dat de komst van de rode Amerikaanse rivierkreeft naar de regio een ‘aandachtspunt’ is. “Maar dat is meer omdat deze exotische soort onze eigen inheemse soort heeft verdreven”, zegt Rodenburg. “Dat is jammer, het liefst hadden we onze eigen soort in stand gehouden.” Het Hoogheemraadschap heeft niet het idee dat het aantal kreeften sterk toeneemt. “Maar we houden het goed in de gaten”, vertelt Rodenburg. “Als het te erg wordt dan grijpen we in.” 

Ook voor de landelijke organisatie Sportvisserij Nederland is de kreeft een aandachtspunt. Lokaal, zoals in Gouda en Wilnis, zorgde de daar ruimschoots aanwezige dieren al voor de nodige problemen. “Alles wat eetbaar is maken ze met de grond gelijk”, zegt Bert Zoetemeyer van Sportvisserij Nederland. “In Wilnis vermoeden ze daarom dat ie het hele ecologische systeem flinke schade berokkend.” Volgens Zoetemeyer is er niets positiefs aan de komst van deze kreeft. “Je kan hooguit zeggen dat het een leuke bijverdienste is voor beroepsvissers. Ze worden namelijk ook voor consumptie gekweekt en zijn goed eetbaar.” Zoetemeyer sluit niet uit dat hun aantallen ook in Delft sterk toe kunnen nemen. “Qua voedsel zijn ze niet bepaald kritisch. En als de overleving van het jongbroed goed is, kan het heel snel gaan.” Een ouwerwets strenge winter zou voor de kreeft echter roet in het eten kunnen gooien. Omdat ze oorspronkelijk uit het vrij warme zuidoosten van Amerika komen, kunnen ze slecht tegen kou.

Een aardige kneep
Bezoekers van de Delftse Hout hoeven volgens de kenners overigens niet bang te zijn om ten prooi te vallen aan de scherpe scharen van het dier. “Ze verdedigen zich wel”, weet Zoetemeyer, “dus je moet ‘m niet zomaar oppakken. Ze kunnen een aardige kneep geven. Je schrikt je dan het lazarus, maar tot ernstige verwondingen zal het niet leiden.” Ook Dirk-Johan Wilhelm van Sportvisserijbelangen Delfland heeft enkele geruststellende woorden voor de (water)recreanten in de Delftse Hout: “Hij is vooral actief in de schemering en in de nacht”, zegt Wilhelm. “Overdag zitten ze veelal onder de grond. Ik denk niet dat ze zich ergens in de Delftse Hout gaan ingraven op zoek naar een lekkere grote teen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12