Afbeelding

Jan Vayne kijkt er ieder jaar weer naar uit om het warm te krijgen in een (k)Oude Kerk

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

Jan Vayne kreeg de afgelopen zes jaar een heerlijk warm gevoel tijdens de Kerstconcerten in Delft en verwacht dit in de komende jaren te blijven krijgen. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De Kerstconcerten in Delft zijn voor veel Delftenaren een traditie tijdens de Donkere Dagen richting Kerst. Ditzelfde geldt voor Jan Vayne, die dit jaar al voor de zevende keer aanschuift.

De pianist veroverde wereldfaam met zijn prachtige improvisaties. Dit bracht hem in 1997 zelfs tot een optreden in The Shakespeare Library in Washington, waar hij de tweede ambtstermijn van toenmalig president Bill Clinton muzikaal inluidde.

Vayne maakte al zes edities van de Kerstconcerten in Delft mee, maar sprake van een sleur is er allerminst bij de sympathieke pianist. Delft op Zondag sprak hem in aanloop naar de Kerstconcerten.

- Dit is al je zevende optreden bij de Kerstconcerten in Delft. Bevallen deze concerten je zo goed?
“Ja, zeker weten. Ik ben iemand die gek is op tradities en de concerten in Delft bevallen me altijd heel goed. De sfeer in de Oude Kerk is elk jaar weer uniek. De kwaliteit van de optredens is ieder jaar heel hoog en tussen de artiesten ontstaat er gewoon echt iets. Over het algemeen hebben we nu wel een redelijk vaste groep met artiesten, waarbij er ook elk jaar weer andere artiesten aansluiten. Dat maakt het voor mij heel leuk.”

- Je hebt inmiddels zes edities van de Kerstconcerten in Delft meegemaakt. Wat is je mooiste herinnering hieraan?
“Ik hou geen lijstjes bij met ‘die was beter dan die’ of iets dergelijks. Het mooiste aan de concerten in de Oude Kerk vind ik de saamhorigheid die er heerst. Er treden elk jaar weer solisten van zeer hoog niveau op, maar niemand voelt zich beter dan de ander. We vormen een heel goed team met de terugkerende groep die elk jaar wordt uitgebreid met andere geweldige artiesten. Het mooiste aan de concerten vind ik de hele sfeer. Iedereen mag meezingen en ondanks de kou in de Oude Kerk, heeft iedereen het toch warm.”

- Kunnen de bezoekers van de Kerstconcerten in Delft nog iets bijzonders verwachten van jouw optreden?
“Mijn optredens zijn eigenlijk altijd even bijzonder of normaal, hoe je het wilt noemen. Ik verzin de improvisaties namelijk elke keer ter plekke. Zo is mijn bijdrage aan de Kerstconcerten in Delft ook elke voorstelling weer anders. Ik kan niet anders dan improviseren, in een vast stramien spelen is niet echt mijn ding.

Door de structuur die Gerard Breäs en de andere artiesten neerzetten, heb ik de kans om tijdens de concerten te freewheelen.”

Vayne kijkt dus als elk jaar weer uit naar woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 december in de Oude Kerk. “Dat meen ik echt, want ik heb er elk jaar weer heel veel plezier in. Ik treed vaker op in kerken en je ontkomt er niet aan dat sommige optredens echt als werk aanvoelen. Bij de Kerstconcerten in Delft heb ik dat gevoel helemaal niet. De sfeer spreekt me heel erg aan, maar dat kan ook komen doordat ik gewoon sowieso heel veel met Kerst heb. Door die geborgenheid krijg je het in de Oude Kerk toch warm, al raad ik bezoekers wel aan om een dikke jas aan te trekken. Als het aan mij ligt, treed ik nog jarenlang op tijdens deze prachtige traditie.”

Als u dit jaar de Kerstconcerten in Delft niet wilt missen, kunt u nu uw kaarten bestellen via de website www.kerstconcertindelft.nl of bij het kantoor van de krant Delft op Zondag aan de Koornmarkt 22 in Delft. Voor de voorstelling van vrijdag 14 december om 20.30 uur is nog een beperkt aantal eersterangs kaarten beschikbaar. Voor de concerten op woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 december die om 18.00 en 20.30 uur aanvangen, zijn nog tweederangs kaarten te koop.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12