Een Delfts evenement met internationaal aanzien? Dat zou mooi zijn, vindt Nina Voets

Algemeen

Nina Voets: “Het is altijd een uitdaging om iets in Delft te organiseren, omdat je nooit kunt denken: Het publiek komt toch wel.” (foto: Waanzinnig Reclame)

DELFT – Nina Voets is een geboren en getogen Delftse. Ze is oprichter van Club Ciccionina en voortrekker in het organiseren van activiteiten in de Kromstraat.

Ciccionina is volgens de oprichtster Een springplank voor jong talent, op het gebied van muziek, theater en kunst. “Vooral op cultureel gebied zetten we ons in voor het betrekken van jongeren en studenten bij culturele activiteiten”, vertelt Voets. Dat is, weet ze, een moeilijke doelgroep. Daarom probeert ze hen op een laagdrempelige manier met cultuur in aanraking te brengen. Dat doet ze niet alleen in haar club Ciccionina, maar ook bij de Culturele Weekenden en evenementen als de Mooi Weer Spelen. 

Nina Voets is één van de drijvende krachten als het gaat om activiteiten in de Kromstraat. Deze zijstraat van de Jacob Gerritstraat had jarenlang last van een imagoprobleem. “Het stond bekend als een crimineel straatje, waar je liever niet doorheen loopt”. Dat is inmiddels verleden tijd. De Kromstraat is nu een gezellige uitgaansstraat vol horecagelegenheden. Het kostte echter wel tijd om te komen tot waar de ondernemers en bewoners uit de Kromstraat nu zijn, weet de 27-jarige Delftse. “Maar er is de afgelopen jaren steeds meer gebeurd, waardoor het hier prettiger wordt en mensen er graag komen.” Ze noemt de groep Kromstraatbewoners en ondernemers ‘een hechte groep mensen’. “Dat maakt het makkelijk om met elkaar plannen te realiseren.” 

- Vind je het een eer dat je één van de negen Delftse iconen bent?
“Absoluut, ik had het niet verwacht. Zeker omdat de andere iconen uit de techniekwereld komen. Ik ben daarnaast, samen met architecte Francine Houben, de enige vrouw tussen de iconen. Ik vind het een eer om hierin zij aan zij met haar te mogen staan.” 

- Waarom vindt men jou een icoon, denk je?
“De Gemeente heeft een aantal relaties een brief gestuurd met de vraag: Wie is volgens jullie een icoon voor Delft? Aan de hand van de reacties op dat schrijven zijn ze tot die selectie van negen personen gekomen.” 

- Voel je je ook een icoon?
“Eigenlijk niet. Ik vind het wèl heel erg leuk. We zijn een gezicht voor Delft naar de buitenwereld toe, dus ook op internationaal gebied.” 

- Heb je ook internationale ambities?
“Hierbij kun je denken aan projecten in Delft met internationale allure. Ik heb wel wat ideëen en projecten die hier in Delft plaats kunnen vinden. Zulke projecten moeten Delft meer in de spotlights zetten door publiek uit het hele land en misschien zelfs uit het buitenland te trekken. Daar zijn zeker mogelijkheden voor. In Arnhem heb je bijvoorbeeld de Mode Biënnale. Dat is daar zó belangrijk voor de stad, iedereen uit de modewereld komt er en het evenement heeft internationaal aanzien. Zoiets moeten we ook in Delft opzetten. In Arnhem heb je het Fashion Institute, wij hebben de TU Delft. Techniek is voor het grote publiek echter minder aantrekkelijk dan mode, dus je moet zoiets op een goede manier aanpakken. Dan denk ik aan een fysiek evenement waarmee je op een positieve manier laat zien waar Delft voor staat.” 

- Heb je het idee dat je ooit geschiedenis gaat schrijven?
“Dat kan ik nu nog niet zeggen, dat zal de geschiedenis leren.” 

- Wat hoop je ooit nog te bereiken?
“Ik denk dat het goed is om een evenement te creëren voor Delft, waarmee Delft opeens écht bekend wordt. Net zoiets dus als de Mode Biënnale, zodat de stad in the picture komt.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12