Dubbel Delft zondag 24 februari

kijk op de wijk

Er zijn de nodige locaties in Delft waar je je in positieve zin kan verbazen over de architectuur en de sfeer die de straten daar uitstralen. Het zijn soms straten waar je weinig komt omdat het geen doorgaande wegen zijn. Of hofjes zoals bij de Doelenstraat, waar zelfs doorgewinterde Delftenaren niet van weten.

Een stad als Delft heeft, doordat het in de loop van de eeuwen veel kleinere gemeentes heeft opgeslokt, een enorme diversiteit aan bouwstijlen. Soms een enkel huis, een straat, dan weer een hele wijk. 

Het Agnetapark is daar een fraai voorbeeld van, maar ook de directe omgeving is meer dan de moeite waard. Wie bijvoorbeeld gaat kijken in de Heemskerkstraat zal getroffen worden door de haast on-Delftse sfeer die het uitstraalt. Zeer diverse en fraaie panden die doen denken aan soortgelijke woningbouw in Den Haag en andere steden met dito herenhuizen. De Heemskerkstraat heeft haar naam niet van de Delftse gemeenteraad gekregen, maar van de gemeenteraad van Hof van Delft waar dit deel van de stad vroeger onder ressorteerde. 

Heemskerk was ooit minister van Buitenlandse Zaken in een kabinet wat hij zelf had samen mogen stellen. De gemeenteraad van Hof van Delft was blij met Theodorus Heemskerk aangezien deze zich tegen de annexatie van Hof van Delft door Delft had uitgesproken. In de tijd dat van Marken hoogtij vierde bij de Gist & Spiritusfabriek en het Agnetapark liet bouwen voor zijn arbeiders was er ook behoefte aan woningen voor het hogere personeel. Rondom het Agnetapark, waaronder de Heemskerkstraat, zijn dan ook veel panden te vinden waar dit hogere personeel heeft gewoond. En wellicht nog steeds woont. Zo ook het fraaie pand wat deze aflevering van Dubbel Delft siert. Het is het pand op de hoek met de Goeman Borgesiusstraat, de straat waaraan het pand officieel ligt. Ooit woonde in dit haast als een kasteel aandoend huis een directeur van een van de door van Marken geleide bedrijven. Momenteel wordt een deel van het kapitale pand bewoond door studenten die ‘hun’ huis in korte en krachtige bewoordingen ‘GB2’ noemen.
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12