Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Yoka Boshoff

vaste rubrieken

Editie: Week 47, Jaargang 20 |

Yoka Boshoff (61) werkt met zo’n veertig vrijwilligers bij de museumshop van de Botanische Tuin.

1. Waarom wil je hier, voor de museumshop bij de Botanische Tuin worden gefotografeerd?
“Omdat we hier met veertig enthousiaste vrijwilligers de MuseumShop bemannen. We hebben hier een assortiment van tweehonderdvijfentwintig artikelen. Deze zijn heel divers en voor mensen van alle leeftijden. Bovendien hebben we een heel leuke groep vrijwilligers in de leeftijd van zestien tot tachtig jaar. Inmiddels zijn er hier ook heel veel vriendschappen ontstaan.”

2. Hoe ben je in deze museumshop terecht gekomen?
“Ik werkte al jaren als hoofd public relations en communicatie van de voorlichtingsdienst van de TU Delft toen ik zeven jaar geleden door de directie gebeld werd. Vlakbij de Botanische Tuin stond een oude garage en mij werd gevraagd of ik er een MuseumShop wilde beginnen. Dat vond ik wel wat en ik ben verschillende museumshops afgegaan om te kijken wat zij verkochten. Uiteindelijk heb ik een assortiment van tweeëndertig artikelen samengesteld dat direct goed werd ontvangen. Inmiddels is dat uitgebreid naar zo’n tweehonderdvijfentwintig artikelen.”

3. Wat is de Botanische Tuin precies?
“De Botanische Tuin wordt beheerd door de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Een deel van de planten en kruiden die hier groeien worden voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. De TU is hiervoor een zeer waardevol instituut. Verder is het een prachtig stukje natuur dat voor bezoekers toegankelijk is. Het is geweldig om te zien hoeveel verschillende bomen, planten en kruiden hier groeien.”

4. Heb je altijd al wat met de natuur gehad?
“Jazeker, dat heeft er altijd wel ingezeten. Als kind plukte ik, als we op visite waren, bloemen uit vazen van de mensen waar we waren. Hiermee stelde ik bosjes bloemen samen die ik aan mijn moeder gaf. Veel later was mijn meest indrukwekkende belevenis met de natuur wel in New Mexico, waar ik heen ging om natives te schilderen. Twee Hopi-indianen die ik daar tegenkwam, hebben dit prachtige vest voor me gebreid.”

5. Wat vind je zo mooi aan de natuur?
“Het allermooiste vind ik wel de seizoenen. Daar ben ik dol op. In het voorjaar kun je goed zien hoe er weer een nieuwe cyclus begint, in de zomer staat alles in bloei en in de herfst zijn er de prachtigste kleuren. Daarna laat de natuur in de winter weten dat het allemaal voorlopig weer even mooi is geweest. Daarna start de cyclus in het voorjaar weer gewoon opnieuw.”

6. Wat is je favoriete plekje in de Botanische Tuin?
“Ik ben altijd het liefst bij een boom die in de hortus staat. Hij staat er echt al ontzettend lang en er groeien geen bladeren meer aan. Toch blijft deze boom leven en heeft hij blijkbaar een ontzettende drang om te blijven bestaan. Dat vind ik elke keer als ik er langsloop weer prachtig.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik direct mijn spullen pakken en deze verhuizen naar het raadhuis op de Markt. Nu zit de burgemeester weggestopt in een kamer ergens bij De Hoven. Ik zou als ik hem was een werkplek zoeken in het kloppend hart van de stad. De Markt met het standbeeld van Hugo de Groot en de Nieuwe Kerk vormen een veel inspirerender omgeving om tot ideeën die goed zijn voor de stad te komen.”

8. Wat kunnen klanten bij de MuseumShop kopen?
“We hebben een heel breed assortiment van zo’n tweehonderdvijfentwintig artikelen. Al onze producten hebben een link met de natuur, dat is iets dat ik erg belangrijk vind. We hebben boeken, educatieve artikelen, sieraden en heel bijzondere dingen. In ons uitgebreide assortiment is voor ieder wat wils, toevallig heeft Sinterklaas ook een kleine dependance in onze winkel. Verder komt de opbrengst van onze verkopen ten goede aan de samenstelling van educatieve cultuurprogramma’s voor schoolkinderen.”

9. Kun je een voorbeeld geven van bijzondere artikelen?
“Uiteraard. We hebben bijvoorbeeld een kookboekje in eigen beheer uitgegeven, waarin recepten staan die bereid kunnen worden met eetbare bloemen en kruiden die in onze hortus groeien. Als je het boekje koopt, mag je die er zelf bij plukken in de hortus.”

10. Waarom raad je het de lezer aan om de Botanische Tuin te bezoeken?
“Omdat het een heerlijk stukje natuur is op loopafstand van de stad. Bovendien hebben we een kleurrijke MuseumShop, waarin voor iedereen wat te vinden is. Ik vind vooral het verschil dat je tijdens de seizoenen in deze hortus ziet heel mooi. Ik zou dus iedereen aanraden om naar het Poortlandplein te komen en de Botanisch Tuin en de winkel te bezoeken.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12