Lokale gemeenschap verzet zich tegen bouwplannen in Pasgeld
Lokale gemeenschap verzet zich tegen bouwplannen in Pasgeld

Aan de slag voor toekomstbestendig Pasgeld

Algemeen

RIJSWIJK - Ondanks de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Pasgeld West’ in september 2023, is er in 2024 nog geen sprake van bouwactiviteiten in het gebied. Deze vertraging is het gevolg van een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend bij de Raad van State door stichting Pasgeld Natuurlijk en vereniging Natuurlijk Delfland. Verder moet het bestemmingsplan ‘Pasgeld Oost’ nog definitief door de gemeenteraad worden vastgesteld. 

Lokale belangengroepen zien hierdoor kans om het voortbestaan van het groene gebied te waarborgen. Tijdens een recente kennisbijeenkomst georganiseerd door Pasgeld Natuurlijk en Natuurlijk Delfland, hebben raadsleden en buurtbewoners samen gezeten om oplossingen te bespreken voor de knelpunten die de bouwplannen met zich meebrengen.

 Ernstige bezorgdheid bestaat over het behoud van de unieke natuurlijke kenmerken van het gebied, waaronder zijn moerasnatuur, eeuwenoud slagenlandschap en diverse zeldzame diersoorten. Het belang van het behoud van biodiversiteit en een groene infrastructuur werd benadrukt tijdens discussies over oplossingen aan verschillende tafels, gericht op biodiversiteit, waterbeheer en klimaatadaptatie, evenals verkeer en sociale cohesie.

Pasgeld Natuurlijk en Natuurlijk Delfland zijn vastbesloten om de druk op de gemeente te blijven uitoefenen om groene regelgeving te waarborgen en om de ecologische gevolgen van de bouwplannen nauwlettend te volgen. Ze werken aan een nieuwe ‘groene kaart’ voor het gebied, waarin concrete groene ruimtes worden aangeduid en waterbeheerplannen worden opgenomen. De lokale gemeenschap staat op om de unieke groene buffer van Rijswijk te behouden en te beschermen tegen overontwikkeling en ecologische schade.