Station Delft Campus (Foto: Vincent Basler)
Station Delft Campus (Foto: Vincent Basler)

ProRail vraagt u mee te denken over de Oude Lijn

Algemeen

REGIO - De regio langs de Oude Lijn, de spoorlijn tussen Leiden tot Dordrecht, staat voor een aanzienlijke groei in zowel woningen als werkplekken tegen 2040. Met ongeveer 170.000 nieuwe woningen en 85.000 extra werkplekken in het verschiet, rijst de vraag: hoe blijft deze regio goed bereikbaar zonder verstikkende verkeersopstoppingen? ProRail, verantwoordelijk voor het spoorwegnetwerk, heeft aangekondigd een reeks bijeenkomsten te organiseren om ideeën te verzamelen en plannen te bespreken over het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit in dit gebied.

Het plan omvat het stapsgewijs verhogen van het aantal treinen en het bouwen van nieuwe stations langs de Oude Lijn. Cruciaal hierbij is de betrokkenheid van belanghebbenden. In februari hebben meer dan 400 mensen, waaronder bewoners, reizigers, werkenden en studenten, hun ideeën en meningen geuit over de toekomst van dit gebied. Dit gebeurde zowel online als tijdens bijeenkomsten in Rotterdam, Schiedam, Dordrecht en Rijswijk. Er zijn diverse voorstellen ingediend, variërend van de locatie van nieuwe stations tot het behoud van groene ruimtes en het minimaliseren van de parkeerdruk rondom deze stations. Sommigen pleiten voor ondergrondse spoorwegen, terwijl anderen de uitbreiding van bestaande tramlijnen voorstellen als alternatief voor nieuwe stations.

Bijeenkomsten
In april zal ProRail tijdens bijeenkomsten in Schiedam Kethel, Rijswijk Buiten, Rotterdam Van Nelle en Dordrecht Leerpark - de gebieden van de nieuwe stations - de verzamelde ideeën presenteren, evenals de stappen die tot nu toe zijn genomen en de toekomstplannen. Deze bijeenkomsten bieden deelnemers de mogelijkheid om hun aandachtspunten te delen en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de voorgestelde plannen. De bijeenkomsten worden gehouden op verschillende locaties, met vertegenwoordigers van ProRail en de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden en feedback te verzamelen. Ook voor degenen die niet aanwezig konden zijn bij eerdere bijeenkomsten, is dit een uitgelezen kans om deel te nemen aan het proces en hun stem te laten horen.

Woensdag 3 april: station Schiedam Kethel (gebied Schiedam/Midden-Delfland/Delft-Zuid). Locatie: Stadskantoor Schiedam, Stadserf 1, Schiedam. Tijd: 19.00 uur tot 21.00 uur.
Donderdag 4 april 2024: station Rijswijk Buiten (gebied Delft Centrum/Rijswijk/Den Haag). Locatie: Huis van de stad Rijswijk, Generaal Spoorlaan 2, Rijswijk. Tijd: 19.00 uur tot 21.00 uur.
Dinsdag 9 april 2024: station Rotterdam Van Nelle. Locatie: Sparta Rotterdam Het Kasteel, Spartapark-Noord 1, Rotterdam. Tijd: 19.00 uur tot 21.00 uur.
Donderdag 11 april 2024: station Dordrecht Leerpark (gebied Dordrecht/Zwijndrecht/Barendrecht). Locatie: Da Vinci College (Duurzaamheidsfabriek), Leerparkpromenade 50, Dordrecht. Tijd: 19.00 uur tot 21.00 uur.

ProRail vraagt geïnteresseerden zich van tevoren aan te melden via oudelijn.prorailevenementen.nl.