Een deel van het gebied rondom Sportpark Brasserskade (Foto: Koos Bommelé)
Een deel van het gebied rondom Sportpark Brasserskade (Foto: Koos Bommelé)

Zorgen en acties rond Sportpark Brasserskade

Algemeen

DELFT - Afgelopen week heeft het college van burgemeester en wethouders gereageerd op schriftelijke vragen van raadsleden Bram Stoop van Hart voor Delft en Harjo Schuurman van D66 Delft over Sportpark Brasserskade. Deze vragen, gesteld op 28 maart 2024, belichten verschillende aspecten van de problematiek rondom dit sportpark, variërend van veiligheid tot communicatie.

Door Cheyenne Toetenel

Onveilig
De eerste vraag die de Delftse raadsleden stelden, richt zich op de veiligheid op en rondom het sportpark. “De veiligheid rondom de Brasserskade is een acuut probleem”, aldus Stoop en Schuurman in hun gezamenlijke brief aan het college. “Het is er erg donker door ontbrekende verlichting en kinderen durven niet meer alleen naar huis te fietsen. Er zijn ook gevallen van intimidatie en bedreiging bekend bij de verenigingen.” De raadsleden vragen zich af wat het college als een adequate aanpak ziet van dit probleem. Het college geeft in de beantwoording aan op de hoogte te zijn van de situatie en het vraagstuk rondom verlichting van het gebied: “Dit is ook onderwerp van gesprek geweest tijdens het Veiligheidsoverleg Brasserskade dat op initiatief van de gemeente heeft plaatsgevonden op 7 februari 2024. De gemeente verkent momenteel wat de mogelijkheden zijn.

Afvaldumping
Een ander punt dat om verbetering vraagt, focust zich op afvaldumping. “Rondom de locatie van de oude sporthal Brasserskade wordt veel puin en afval gedumpt”, stellen de raadsleden. “Dit zorgt voor onveilige situaties en heeft een aanzuigende werking. Het heeft een negatief effect op de uitstraling van sportpark Brasserskade.” Zij vragen zich af wat de gemeente zou kunnen doen om deze illegale lozingen en de onveilige situaties die hierdoor ontstaan structureel op te lossen. Het college laat in een reactie weten dat het structureel voorkomen van het illegaal dumpen van afval en puin lastig is. Er wordt actie ondernomen om het puin en afval op korte termijn te verwijderen, maar structurele oplossingen zijn uitdagend en worden onderzocht.

Parkeerplekken
Parkeren langs de sportvelden wordt gedaan op zanderige grasvlakten. Bij regenval en gladheid zorgt dit volgens Hart voor Delft en D66 voor onveilige situaties. Het komt wat ons betreft de uitstraling van het sportpark niet ten goede. Zij zijn dan ook van mening dat de parkeerplekken langs het sportpark opgeknapt moeten worden om zo de veiligheid en de uitstraling van de Brasserskade te verbeteren. Hoewel deze zorgen zijn geuit, ziet het college geen noodzaak tot aanpassingen, aangezien natte halfverharding volgens hen niet per se onveiliger is dan reguliere verharding. “Ook bij andere voetbalverenigingen zijn vergelijkbare parkeervoorzieningen.”, schrijft het college.

Uitstel gebiedsvisie
Stoop en Schuurman halen in hun schriftelijke vragen aan dat diverse clubs zich afvragen waarom het college besloten heeft niet vast te houden aan het eerdere besluit om een gebiedsvisie voor sportpark Brasserskade te ontwikkelen en uit te voeren. Het college heeft besloten op korte termijn geen prioriteit te geven aan een gebiedsvisie voor Sportpark Brasserskade, gezien recente kortetermijnoplossingen. “In overleg met de sportverenigingen heeft de gemeente de korte termijn capaciteitsknelpunten op Sportpark Brasserskade opgelost, door diverse voetbalvelden om te vormen naar kunstgras”, aldus het college. “Aangezien de basis sportinfrastructuur op Sportpark Brasserskade met de kortetermijnoplossingen op orde is gebracht, is ervoor gekozen op dit moment geen prioriteit te geven aan een gebiedsvisie voor Sportpark Brasserskade. Gezien de grote opgaves waar de gemeente voor staat, is hier nu ook geen ambtelijke capaciteit voor beschikbaar.” Op lange termijn blijft gebiedsontwikkeling echter een doel. 

Communicatie
De raadsleden van Hart voor Delft en D66 geven tot slot aan dat tijdens een beeldvormende sessie met de diverse sportverenigingen naar voren kwam dat de communicatie met de gemeente Delft niet altijd soepel verloopt. “Is het college het met ons eens dat de toekomst van sportpark Brasserskade weer op de agenda gezet moet worden?” Het college ontkent problemen in de communicatie met sportverenigingen. “De gemeente is en blijft altijd beschikbaar voor gesprekken met sportverenigingen”, aldus het college. De prioriteit ligt momenteel bij het aanpakken van urgente knelpunten. “Wat betreft de toekomst van sportpark Brasserskade merken we op dat de gemeente voor veel opgaven staat, waaronder op het gebied van sport. Op een aantal sportparken is de basis nog niet op orde gebracht. Deze opgaven vragen daarmee nu prioriteit.”