Nieuwe gracht / Mercuriuspad, nieuwbouw woningblok ‘Poortmeesters’ (Foto: Koos Bommelé)
Nieuwe gracht / Mercuriuspad, nieuwbouw woningblok ‘Poortmeesters’ (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Le Comteprijs 2023: breng nu uw publieksstem uit!

Algemeen

DELFT - Ieder jaar reikt de Historische Vereniging Delfia Batavorum de Le Comteprijs uit voor opvallende verfraaiingen aan het Delftse stadsbeeld. De Le Comte-commissie ontving zeven mogelijke kanshebbers, waaruit vijf nominaties zijn gekozen.

De verfraaiingen die in aanmerking komen voor een nominatie refereren bij voorkeur aan de historie van Delft, en variëren van restauraties en verbouwingen van gevels tot het plaatsen van beelden en het aanbrengen van muurschilderingen. De winnaar van de Le Comteprijs 2023 wordt gekozen door het bestuur, maar lezers van de Delft op Zondag kiezen de winnaar van de Le Comte Publieksprijs 2023. Ook u kunt uw stem uitbrengen. Mail deze uiterlijk zondag 19 mei naar redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van ‘Le Comteprijs’. Heeft u al gestemd? U kunt maar één keer uw stem uitbrengen. De winnaars van de Le Comteprijs en de Le Comte Publieksprijs zullen worden bekendgemaakt op woensdag 29 mei 2024, tijdens een bijeenkomst van Delfia Batavorum.

1. Bagijnhof, herinrichting van het binnengebied
Het Bagijnhof, oorspronkelijk gesticht door de Begijnen voor 1400, heeft een rijke geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten. Vorig jaar zijn bij werkzaamheden de fundamenten van de Bagijnhofkapel opgegraven, vanwege de geplande herinrichting van het plein. Door de vergroening van het plein wordt niet alleen de uitstraling verbeterd, maar ontstaat ook meer ruimte voor waterberging. Met doordachte aanpassingen is het Bagijnhof nu getransformeerd van een parkeerplaats tot een gastvrije en groene ontmoetingsplek.

2. Chopinlaan, muurschildering Mira Mi’ op kopgevel flatgebouw
Aan de Chopinlaan pronkt sinds afgelopen jaar deze indrukwekkende muurschildering op de kopgevel van de achterste flat. Het kunstwerk, getiteld ‘Mira Mi’ (‘zie mij’), toont in vrolijke kleuren de Rotterdamse performer Remses Rafaela met zijn dochter op levensgrote wijze. Dit aangrijpende portret vertelt het verhaal van vaderschap en is het resultaat van het NOBIS Community-art project.

3. Kappeyne van de Coppelostraat, nieuwbouw Pastorale’ op de locatie van de Pastoor van Arskerk
In het begin van 2023 werd het woningcomplex voltooid, met een naam die verwijst naar de onlangs gesloopte Pastoor van Arskerk. Deze unieke woningen vervangen de in 1956 gebouwde kerk, bekend om zijn cirkelvormige kerkzaal met een imposante betonkoepel. Hoewel de kerk bijna volledig is afgebroken, bleef het kenmerkende deel van de betonconstructie, de cirkelvormige betonnen balken met twee dragende betonringen, behouden. Dit element is nu beeldbepalend voor de nieuwe woningen.

4. Nieuwe gracht / Mercuriuspad, nieuwbouw woningblok Poortmeesters
Aan de zuidkant van Nieuw Delft pronkt een langgerekt woonblok, bestaande uit appartementen en eengezinswoningen. De gevels, opgetrokken uit lichte geelwitte bakstenen, vormen een harmonieus geheel. De ware blikvangers zijn de bijzonder afgewerkte poorten. De binnenkanten zijn volledig bedekt met diepblauw geglazuurde keramische elementen, vervaardigd met geavanceerde 3D-printtechniek.

5. Oosteinde, vernieuwde muurschildering op zijgevel van de Oostpoortschool
R.K. Jenaplanschool De Oostpoort is genomineerd met de muurschildering op de zijgevel. Deze bevindt zich op een blind muurvlak van de geknikte zijgevel bij het Oosteinde, op het schoolplein. Het kunstwerk toont een nieuwsgierig kind dat door een microscoop tuurt, waarmee het thema ‘verkennen en onderzoeken’ wordt belicht. Niet alleen relevant voor de leerlingen, maar ook als eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse natuuronderzoeker Antoni van Leeuwenhoek. Op deze locatie stond ooit het geboortehuis van de beroemde onderzoeker.

Kappeyne van de Coppelostraat, ‘Pastorale’ (Foto: Koos Bommelé)
Chopinlaan, muurschildering ‘Mira Mi’ op kopgevel flatgebouw (Foto: Koos Bommelé)
Oosteinde, vernieuwde muurschildering op zijgevel van de Oostpoortschool (Foto: Koos Bommelé)
Bagijnhof, herinrichting van het binnengebied (Foto: Koos Bommelé)