Op zaterdag 2 maart vecht de Delftse kickbokser Mischa Eradus (links) in Nijmegen voor de wereldtitel: "Ik wil gewoon lekker gaan beuken!" (Foto: RingFight Promotions)
Op zaterdag 2 maart vecht de Delftse kickbokser Mischa Eradus (links) in Nijmegen voor de wereldtitel: "Ik wil gewoon lekker gaan beuken!" (Foto: RingFight Promotions)

Mischa Eradus vecht in Nijmegen voor de wereldtitel!

Algemeen

DELFT - De Delftse Mischa Eradus (26) begon als 12-jarige jongen met kickboksen bij Van Dam Gym in Delft en is inmiddels niet meer weg te denken uit de kickbokswereld. Na wedstrijden te hebben gevochten in onder andere Marokko en Irak, vecht hij op zaterdag 2 maart in Nijmegen voor de wereldtitel: “Ik wil die belt gewoon op mijn naam gaan schrijven en het zo helemaal compleet maken.”  

Door Frank van der Steen

Volgens Eradus is zijn liefde voor het kickboksen eigenlijk allemaal begonnen met een foldertje: “Het is allemaal begonnen met een foldertje van een Delftse sportschool dat wij thuis in de brievenbus kregen. Op die folder stond iemand met een kampioensbelt, wat ik natuurlijk wel interessant vond. Toen heb ik tegen mijn vader gezegd dat ik het een keertje wilde gaan proberen en vervolgens ben ik begonnen bij Van Dam Gym in Delft. Uiteindelijk ben ik nooit meer gestopt en gewoon lekker doorgegaan!” Omdat zijn trainers uit Delft, de gebroeders Boukhari, naar Rotterdam gingen besloot de nog jonge kickbokser mee te gaan en in Rotterdam te gaan trainen. Zijn vader bracht hem hier elke training heen en ging dus altijd mee. Na een tijdje in Rotterdam te hebben getraind besloot hij een jaar of zes geleden de overstap te maken naar Fightclub 070 in Den Haag: “Ik train hier in de voorbereiding op mijn wedstrijden bijna elke avond met mijn trainer en een groep andere vechters. Met hun bereid ik me zo goed mogelijk voor op mijn wedstrijden. Ik train al jaren met mijn vaste trainer Hafid El Boustati. Hij is zelf ook een hele goede vechter geweest en is een bekende naam in de kickbokswereld. Mijn trainer is echt het brein achter alles, ik vecht gewoon wanneer ik moet vechten. Dat is ook wat ik het liefste doe.”

Vechten met je hart
Naast de trainingen in Den Haag is Eradus, in de voorbereiding op zijn aankomende partij, ook vaak in Rotterdam te vinden: “Ik krijg daar bij Salus een paar keer per week kracht- en conditietraining van twee vrienden van mij. In de tijd die ik dan nog over heb ben ik veel aan het hardlopen. Hardlopen is in mijn ogen de basis voor iedere kickbokser.” Naast alle trainingen beschikt iedere kickbokser natuurlijk over unieke persoonlijke kwaliteiten, zo ook Eradus. Hij omschrijft zichzelf als een felle en aanvallende vechter met veel kracht: “Mijn sterke punten zijn vooral mijn bokswerk en mijn kracht, ik heb best wel veel power in mijn stoten en trappen. Ik ben niet de meest technische of beweeglijkste vechter, maar ik ga wel altijd naar voren. Ik vecht elke wedstrijd met mijn hart.”

Ondankbaar
Hoe belangrijk zijn aankomende wedstrijd ook is, voor Eradus is het vechten van belangrijke wedstrijden niks nieuws. In 2017 vocht hij al een partij in Marokko en in 2019 reisde hij namens Team NL zelfs af naar Irak: “De wedstrijd in Irak zal me altijd bij blijven, omdat het toch een land is waar je niet snel naar toe zou gaan. Ik heb daar, samen met een aantal andere Nederlandse gasten, Nederland vertegenwoordigt door te vechten tegen jongens uit Irak. In het buitenland is het altijd anders, mensen willen met je op de foto en komen naar je toe om een praatje te maken. In Nederland is de sport wat meer ondankbaar.”

Beuken
Na zijn winstpartij in de 8TKO-toernooifinale van vorig jaar tegen Mehdi Rebroub, staat voor ‘The Red Devil’ Eradus op zaterdag 2 maart de grootste wedstrijd uit zijn carrière op het programma. In de Jan Massinkhal in Nijmegen neemt hij het tijdens Enfusion Live voor de wereldtitel 80KG op tegen Nick Regter: “Ik heb een tijd geleden al tegen hem gevochten toen we allebei nog in de B-klasse vochten. Het is een jongen die conditioneel en fysiek hartstikke fit is en er net als ik keihard voor werkt. Hij vecht een beetje volgens het boekje, wat voor mij ook kansen biedt. Ik vind dat hij het onder druk minder goed doet omdat hij zijn puntjes dan niet kan maken. Volgende week zal ik proberen om de druk erop te houden, hem achteruit te krijgen en gewoon lekker te gaan beuken!” 

Ambitie
Voor Eradus is de partij tegen Regter een kans om zich internationaal op de kaart te zetten: “Enfusion is een wereldwijde organisatie en eigenlijk een beetje de tegenhanger van Glory. Als je een Enfusion titel op je naam hebt staan zegt dat echt iets.” Over zijn verdere ambitie als kickbokser kan de 26-jarige vechter nog niet veel zeggen: “Ik kan daar nu nog niet zoveel over zeggen, omdat ik vorig jaar ook vader ben geworden. Daarom is mijn carrière als kickbokser echt iets wat ik stap voor stap aankijk, omdat mijn gezin hier een belangrijke rol in speelt. Toch sta ik zelf open voor alle kansen die voorbij komen, maar voor nu focus ik me volledig op de partij van volgende week.”