In de zomer van 2023 werd in de wijk Buitenhof de muurschildering Mirá Mi onthuld. Het kunstwerk maakt nu zelfs kans op internationaal succes! (Foto: © Alyssa van Heyst Photography 2023)
In de zomer van 2023 werd in de wijk Buitenhof de muurschildering Mirá Mi onthuld. Het kunstwerk maakt nu zelfs kans op internationaal succes! (Foto: © Alyssa van Heyst Photography 2023) Foto: © Alyssa van Heyst Photography 2023

Delfts kunstwerk maakt kans op internationaal succes

Algemeen

DELFT - In de zomer van 2023 werd aan de Chopinlaan in de wijk Buitenhof het tweede project van NOBIS onthuld. In navolging van de muurschildering La Perla in 2021, volgde vorig jaar het indrukwekkende kunstwerk Mirá Mi. Dit fantastische project is ook internationaal niet onopgemerkt gebleven, de muurschildering maakt namelijk kans om de beste muurschildering ter wereld te worden!

Door Frank van der Steen

Met het sociaal kunstproject NOBIS laten stichting CANIDREAM, Muralkings, studenten van de TU Delft en buurtbewoners door middel van streetart zien hoe bijzonder de wijk Buitenhof eigenlijk is. Maar volgens Glenn Weisz, directeur van stichting CANIDREAM en initiatiefnemer van het project, is het project veel meer dan dat: “NOBIS is een kunstproject waarin we de buurt een stem willen geven en de verbondenheid in de buurt willen vergroten. Het idee is eigenlijk dat amateurkunst en professionele kunst zich met elkaar verbinden. Dit doen we door de buurt zelf mee te laten denken over welk verhaal er verteld moet worden. Dit hebben we na onze eerste muurschildering La Perla ook gedaan met Mirá Mi, oftewel zie mij.”

Verhaal
Het thema ‘Wie is jouw held?’ moest de basis voor deze tweede muurschildering gaan worden. Met deze vraag is kunstenaar Roelof ‘BEYOND’ Schierbeek van Muralkings de Delftse wijk Buitenhof ingegaan: “In de wijk heb ik het breed aangepakt. Ik heb bijvoorbeeld een workshop gegeven op een basisschool in de wijk en ben langs een lokale club van dames met een vluchtelingenachtergrond geweest. Deze mensen liet ik allemaal vertellen over hun held, waaruit bleek dat voor veel mensen hun vader hun held was. Hier ben ik toen over gaan nadenken.” Al snel kreeg Roelof een idee en zocht hij contact met een goede vriend: “Ik heb contact gezocht met mijn vriend Remses Rafaela en hem gevraagd of ik zijn verhaal mocht gebruiken in dit project. Remses is vader van een zoontje en een dochter, maar ziet zijn zoontje al jaren niet. Dat is uiteindelijk mijn concept geworden rondom het onderwerp vaderschap en ouderschap.” Glenn vult aan: “Jaarlijks zijn er ontzettend veel vechtscheidingen, met als gevolg dat één van de ouders uiteindelijk het kind niet meer mag zien. In veel gevallen is dit de vader, er zijn dus heel veel vaders die het verhaal van Remses zullen herkennen. Daarom heeft het kunstwerk ook de naam Mirá Mi gekregen en is dit verhaal echt een ode aan het ouderschap.”

Betrokkenheid
Met het verhaal van de buurt en Remses is Roelof vervolgens begonnen met het maken van de muurschildering. Net als bij het bedenken van een pakkend verhaal, was de buurt volgens Roelof ook nauw betrokken bij de beschildering: “De bewoners zijn niet alleen betrokken geweest bij het kiezen van een onderwerp, maar hebben ook meegeholpen met de beschildering. Op deze manier werden de buurtbewoners zelf ook onderdeel van het kunstwerk, niet alleen in het idee maar ook in de uitvoering.” Volgens Glenn is dit precies de gedachte van de NOBIS projecten: “We willen amateurkunst met professionele kunst verbinden. Bij Mirá Mi zie je op de voorgevel de grote muurschildering en op de achtergevel de beschildering van de buurtbewoners. Dit sloot goed aan bij de gedachte van ons project; mensen betrokken krijgen bij het project en het ontwikkelen van talenten. De community vindt dat het hun kunstwerk is en wij zijn het middel om dit eigenschap te creëren!”

Waardering
Naast alle positieve reacties uit de wijk en vanuit de stad Delft, krijgt de muurschildering nu ook internationaal waardering. Van de honderdduizenden muurschilderingen die er jaarlijks worden gemaakt, maakt Mirá Mi namelijk kans om verkozen te worden tot de beste muurschildering van 2023! Volgens Glenn is dit een hele bijzondere nominatie: “Het is ongelooflijk! Als je bedenkt hoeveel muurschilderingen er jaarlijks gemaakt worden in de wereld, is het echt uniek dat wij als Buitenhof in de top 50 van de wereld staan. Ik ben opgegroeid in de Buitenhof en had hier als kleine jongen alleen maar van kunnen dromen.” 

Help mee!
Wilt u meehelpen om de Buitenhof internationaal op de kaart te zetten? Stemmen kan via www.streetartcities.com/awards/2023 en is mogelijk tot 31 januari! Wilt u meer weten over het verhaal achter dit kunstwerk? Stichting CANIDREAM publiceerde onlangs de indrukwekkende mini-documentaire ‘Mirá Mi, The Birth of an Art route’, waarin u wordt meegenomen in het verhaal achter de muurschildering die kans maakt op internationaal succes. Deze documentaire is te zien via www.youtube.com/watch?v=wX3xRENqg2A.