Bewoners namen ook zelf de schilderskwast ter hand. (Foto: PR)
Bewoners namen ook zelf de schilderskwast ter hand. (Foto: PR)

La Perla zet Buitenhof op de kaart

Algemeen

DELFT - Zondag 4 juli was de grande oplevering van het sociale kunstproject, La Perla, aan de Chopinlaan in de Delftse wijk Buitenhof.

Een initiatief van studentencollectief NOBIS, een onderdeel van de Delftse Stichting Canidream om verbinding te stimuleren. Verbinding tussen TU-studenten en bewoners uit de Buitenhof, verbinding tussen de wijk Buitenhof en de rest van de stad, verbinding tussen kunst en bewoners. Alle betrokkenen waren erbij. Ook wethouder Karin Schrederhof, Woonbron-directeur Hannan Mousaoui en TU Delft-Head Community Engagement Pieke Hoekstra. Samen zijn ze het eens: La Perla heeft Buitenhof en het talent van zijn bewoners in meerdere opzichten positief op de kaart gezet als plek waar je wilt wonen of zijn. In de Chopinlaan is het hoogtepunt van het project direct te zien: La Perla, een metershoge muurschildering op de gevel van één van de woongebouwen in de buurt, uitgevoerd door kunstenaar Tymon de Laat. Nog belangrijker dan het opvallende resultaat is het ontwikkeltraject van het ontwerp, dat tot stand kwam met de inzichten van buurtbewoners door middel van activiteiten en workshops. “Het kunstwerk betekent meer dan alleen het opfleuren van de Chopinlaan. 

La Perla staat voor de verborgen parels die in de Buitenhof wonen. Als wijk die vaak gebukt gaat onder negatieve stigma’s, benadrukt het ontwerp de talenten die de wijk huisvest,” aldus Glenn Weisz, directeur van Stichting Canidream. Student Wesley Nijmeijer van Nobis voegt toe: “We hopen dat deze muurschildering de verbinding tussen de Buitenhof en de rest van de stad versterkt.”

Na uitstel vanwege COVID-19 is in de eerste week van juli een tweede muurschildering tot stand gekomen. Dit keer door de bewoners zelf, onder begeleiding van Tymon de Laat en NOBIS. In de voorbereiding konden bewoners hun eigen ontwerp insturen, waarna zeven ontwerpen zijn gekozen. Deze ontwerpen hebben de bewoners in de het weekend van 2 en 3 juli zelf op de muur gezet. De muurschilderingen leverden veel positieve reacties op van bewoners uit de wijk èn daarbuiten. La Perla werd dit jaar zelfs genomineerd voor de Le Comteprijs en won de publieksprijs. Reden om NOBIS ook in 2021 voort te zetten. Onder de naam NOBIS 2.0 gaat een nieuw studententeam onder begeleiding van Canidream binnenkort weer aan de slag, samen met de bewoners. Het NOBIS-Canidream project aan de Chopinlaan is in samenwerking geweest met HipHopinjesmoel, Tymon de Laat, Cultuurhuis Delft en Kopie Koffie. Het is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, Fonds 1818, Woonbron, Kerkelijke Stichting Stalpaert van der Wiele, het Europees Solidariteitsfonds, TOPDelft, TU Delft, Citytec en Rotary Koningsveld.