Groei bouwsector in eerste kwartaal

advertenties

DELFT - De bouwsector groeide het eerste kwartaal van 2016 met 5,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bouw was vorig kwartaal de sterkst groeiende sector in de Nederlandse economie. Binnen de bouwsector groeiden de afwerkingsbedrijven, zoals schilders- en glaszettersbedrijven, het hardst met 8,7 procent.
Toch is de markt niet overspannen, volgens VLOK, de branchevereniging voor klussenbedrijven. "Onze vakmensen zitten redelijk vol. Mensen stelden onderhoudsklussen, zoals het schilderwerk, vanwege de crisis lang uit. Nu moet dat echt worden aangepakt", aldus VLOK.
Woordvoerder Kees Huisman, algemeen secretaris van VLOK, maakt zich wel zorgen over de ontwikkeling van het aantal vakmannen in de toekomst. "Steeds minder jongeren willen bijvoorbeeld schilder worden. Het aantal opleidingsplaatsen neemt af."
Ondanks de toename van de bouwomzet is het niveau van voor de crisis nog niet bereikt. Ook nam de werkgelegenheid in de sector de afgelopen maanden verder af. Ongeveer duizend banen gingen verloren.